HRT može naplaćivati RTV pretplatu i mobitelima, ali neće

Objavljeno: 10.02.2011. 22:50

Zadnja izmjena: 29.12.2015. 11:05

Vijest da je novim Zakonom o HRT-u plaćanje RTV pristojbe proširena i na vlasnike mobitela (poput iPhonea, iPada i sličnih uređaja novije generacije), stolnih ili prijenosnih računala te radijskih prijamnika u automobilima uznemirila je građane koji su počeli bombardirati HRT pitanjima je li to (i kako) moguće.

No s HRT-a je na tekst koji je objavio Net.hr došao umirujući odgovor kako je zakonodavac, doduše, doista predvidio takvu mogućnost (vjerojatno zbog sve većeg broja onih koji ne plaćaju klasičnu TV i radijsku pretplatu ili nemaju prijamnike jer program prate preko računala i svojih kućnih "igračaka"), ali da je to u praksi i njima samima potpuno neizvedivo.

Budući da HRT ima vrlo ograničen broj kontrolora pretplate na području cijele Hrvatske, koji u pravilu izlaze na teren ciljano (tj. na dojavu o neprijavljenim novim obveznicima) jer kontroliraju one čiji "iskaz" o posjedovanju prijamnika nemaju u evidenciji, i takve "zatečene" nove pretplatnike mogu uvesti u evidenciju isključivo uz njihov potpis, bilo bi potpuno suludo očekivati da kontrolori sad počnu haračiti po stanovima ili među automobilima po parkiralištima "hvatajući" nove pretplatnike.

Uostalom, poznato je da kontrolor RTV pristojbe nema pravo ući u vaš stan dalje od kućnog praga (to bez naloga ne smije ni policija), nego vam samo pozvoniti na vrata i ljubazno vas upitati plaćate li RTV pristojbu... Pa ako "priznate" da imate neprijavljen uređaj ili računalo pomoću kojeg pratite program javne radiotelevizije, i to mu još potpišete, tek onda vas kontrolor može uvesti u evidenciju za plaćanje pristojbe.

Drugim riječima, HRT-u očito ne pada na pamet raditi cirkus od nečega što se (za razliku od odbačenog članka o lociranju novih pretplatnika putem HEP-ovih računa za električnu energiju) provuklo u tekstu novog zakona. A u njemu će i dalje stajati članak 34 koji kaže da RTV pristojbu mjesečno mora plaćati svaki vlasnik radijskog i televizijskog prijamnika, odnosno drugih uređaja za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom.

Komentari