piše nataša škaričić

MODERNI TEATAR KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ: Prva labudica ili diktatorica?

lupiga.com

Objavljeno: 22.03.2017. 13:50

Zadnja izmjena: 22.03.2017. 13:50

Foto: Arhiva

Performans koji je hrvatska predsjednica priredila nakon premijere „Labuđeg jezera“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izazvao je opće zgražanje, no je li se itko zapitao što ovaj događaj može značiti za budućnost modernog teatra? 

Postoje mnogi razlozi da se tvrdi da je Kolinda Grabar Kitarović inovatorica novog oblika subverzivnog djelovanja u umjetnosti i kulturi, u kojoj ključnu ulogu u odmaku od tradicionalnih izvedbenih formata neće igrati oponenti sistema, već njegovi najviši dužnosnici. Njezino okretanje leđa čitavom baletnom ansamblu na bini HNK-a, otimanje buketa cijenjenom koreografu i naklon elitnoj premijernoj publici netko može doživjeti isključivo kao ispad političkog idiotizma, no isto se tako može tvrditi da se radi o vrhunskom djelu političkog teatra. 

Predsjednica je, ako ništa, dokazala da je moguća masovna recepcija umjetničkog djela i visoko produktivna interakcija između promatrača i izvođača, ali da recept za takvo što nisu elitne forme poput Horvatovog filozofskog pseudoteatra, već spuštanje samih kreatora političkog života s Gornjeg grada i Pantovčaka ravno na kazališne daske. Pošto je u ovom slučaju do toga došlo spontano, treba samo razmisliti kako da se to dalje izvodi u kontroliranom režiserskom postupku, a zadrži autentična sumanutost.

Više pročitajte na lupiga.com

Komentari