piše marko biočina

NAJMOĆNIJI HRVAT U RUSIJI IZRAVNA JE VEZA PUTINA I NOVOG AMERIČKOG DRŽAVNOG TAJNIKA! Sinjanin preko naftnog biznisa postao insajder svjetske politike

Jutarnji.hr

Objavljeno: 12.01.2017. 11:27

Foto: screenshot/youtube/Facebook

Ako je dosad i bilo sumnje, nakon jučerašnjih senatskih saslušanja posve je izvjesno da će Rex Tillerson biti imenovan na poziciju novog američkog državnog tajnika, a uz činjenicu da se radi o drugoj najvažnijoj poziciji u kreiranju vanjske politike najveće svjetske sile, ta je informacija za Hrvatsku važna i zato jer je jedan od najbližih suradnika ovog 64-godišnjeg Teksašanina u vrijeme dok je bio na čelu najveće američke naftne kompanije ExxonMobil bio jedan - Hrvat.

U opsežnom članku koji opisuje Tillersonovu poslovnu karijeru u Exxonu koji je ovih dana obajvio ugledni magazin Wall Street Journal na više mjesta se ističe važna uloga koju je odigrao Željko Runje, nekadašnji čelni čovjek Exxonove podružnice u Rusiji, a današnji potpredsjednik Rosnjefta, najveće svjetske burzovno izlistane naftne kompanije.

Prema Wall Street Journalu, upravo je Runje bio glavni operativac velikog širenja poslovanja američke kompanije u Rusiji - najvećeg postignuća i ključnog strateškog opredjeljenja razdoblja u kojem je na čelu Exxona bio Tillerson. Dapače, tvrdi se da je upravo Runje bio ključna osoba pri sklapanju suradnje Exxona i Rosnjefta za istraživanje i eksploataciju golemih ležišta nafte u ruskom dijelu Arktika.

Više pročitajte na Jutarnji.hr

Komentari