Hrvatska politička tragikomedija neuspješne kohabitacijske vlasti Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista trebala bi se okončati u ponedjeljak 20. 06. 2016. samoraspuštanjem osmog Saziva Hrvatskog sabora, poslije čega će uslijediti raspisivanje prijevremenih izbora, piše kontraportal.

Uz sve nedaće, neugodnosti i nesnalaženja vlasti bilo je zanimljivo pratiti čovjeka, koji je toliko hlepio za vlašću, kako se uporno sam razvlašćuje, jer Tomislava Karamarka i kohabitacijsku vladu srušio je sam Tomislav Karamarko. On sam naravno nije toga svjestan jer u njegovom mentalnom sklopu nema mjesta ni samoobuzdavanju, ni samokritici, pa ni osjećaju krivnje, njemu su uvijek i za sve što sam napravi krivi drugi.

On i nakon što je i predsjednica RH, nakon konzultacija koje je obavila sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, rekla da ne postoji nikakva mogućnost „preslagivanja“ većine u Hrvatskom saboru i njenom pozivu predsjedniku Hrvatskog sabora da što prije sazove sjednicu toga tijela na kojoj bi se donijela odluka o njegovom samoraspuštanju, najavljuje da se ne predaje i da nastavlja razgovore u cilju „preslagivanja“ saborske većine sa zastupnicima koji su potpisali zahtjev za samoraspuštanje ovog saziva Hrvatskog sabora, dakle odlučili se za raspisivanje prijevremenih izbora.

No to je ipak benigno, postoji još mogućnost da Tomislav Karamarko, zajedno s onima koji su „stvarali hrvatsku državu“ osnuje kakav „Stožer za obranu hrvatske Hrvatske“ i u maniri „Splitske rive“ pokuša Hrvatsku i bez izbora „vratiti Hrvatima“.
Ako je mogao podići šator u Savskoj i osnovati „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“, zašto ne bi mogao s tim istim „zdravim snagama“ makar pokušati izvesti državni udar?
Uostalom najavljivao je 2. Domovinski rat.

Osobno smatram da novi parlamentarni izbori u Hrvatskoj ne mogu riješiti baš ništa, baš nijedan od nagomilanih problema, jer oni koji su, nastavljajući politiku koja je dovela do problema, su dio problema, pa ne mogu biti njihovo rješenje.
Svi problemi s kojima je suočeno hrvatsko društvo svoje ishodište imaju u Tuđmanovom projektu Hrvatske kao nacional-socijalističke države, a sve posttuđmanovske vlasti su nastavljale graditi taj Tuđmanov čardak s temeljima u živom blatu nacional-šovinizma.
Otud i sumanuta fašizacija hrvatskog društva.

Prisjećam se tako proljeća 1988. i početka gradnje NSK u Zagrebu i gotovo istodobnog početka gradnje Hrama sv. Save u Beogradu, što je inicijator gradnje NSK Stipe Šuvar sebi svojstveno prokomentirao sa „netko se sprema ući u 21. stoljeće na krilima znanosti, a netko sa sv. Savom“, a mi dočekasmo da nas 2016. u EU predstavljaju oni koji su u 21. stoljeće ušli sa „svecem genocida“ Alojzijem Stepincem.
Amen!

Ako u predizbornu kampanju HDZ uđe sa prepoznatljivom i stalno istom retorikom, a SDP se kao i u kampanji za protekle izbore nastavi domoljubnom retorikom boriti za glasove braniteljsko-ustaške i klerofašističke Hrvatske, koje neće dobiti, možemo na kraju očekivati rezultat jednak ili vrlo sličan onome kojega smo imali poslije zadnjih parlamentarnih izbora. Pritom je malo važno tko će biti „izborno iznenađenje“ MOST, „Živi zid“ ili netko treći … na pamet mi pada heretička misao kao „Radnička fronta“, ako bi znala suvislo artikulirati svoje ideološko opredjeljenje i svoj politički program.
Dakle i opet će jedna ili druga politička opcija, koje se i jedna i druga svode na Tuđmana, morati koalirati ili kohabitirati s „izbornim iznenađenjem“ uz bojazan da će to koalirnje ili kohabitacija završiti jednako ili slično kraju kohabitacije Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista.

No ako bi SDP, odnosno koalicija koju će on predvoditi, u predizbornoj kampanji istaknuo antifašizam kao svoje ideološko opredjeljenje i odustao od „domoljublja“, branitelja i tuđmanopoklonstva, „pomeo“ bi HDZ i osvojio saborsku većinu.
HDZ naprosto te opcije i tog potencijala nema.
Na sreću!

Hrvatskim pak biračima sugeriram da se na predstojećim izborima opredijele za onu političku opciju, koja će jamčiti potpun otklon od Tuđmana i njegovog koncepta nacional-socijalističke države, zalagati se za uspostavu Hrvatske kao sekularne državu, države vladavine prava i države blagostanja za sve, opciju koja će im ponuditi:
a) reviziju svih korisnika mirovina i korisnika bilo kojeg od vidova socijalne skrbi i s državne “sise” skinuti sve one koji nemaju baš nikakvih uvjeta za bilo kakva primanja iz državne blagajne i to odrediti kao prioritet, kao prioritet svake iole odgovorne vlasti.
b) reviziju braniteljskih statusa i iz te kategorije izbaciti sve one izvan borbenog sektora, a potom njihove mirovine, invalidnine i sva druga materijalna prava svesti na razinu mirovina, invalidnina i drugih materijalnih prava koje uživaju borci NOR-a.
c) reviziju svih povlaštenih mirovina, odnosno mirovina koje se ostvaruju izvan općih propisa, a ako bi se ipak ukazala potreba “rezanja” mirovina onda to treba učiniti koristeći selektivni pristup, recimo tako da od rezanja budu izuzeti umirovljenici s mirovinama do 2.000 kn, ali i oni koji su otišli u mirovinu s 40 i više godina staža, neovisno o visini njihovih mirovina.
d) racionalizaciju državne uprave
e) analizu potrebe izgradnje kapitalnih objekata, a gradnju Pelješkog mosta kao izuzetno skupu a potpuno nepotrebnu investiciju trajno obustaviti.
f) decentralizaciju državne uprave i promjenu teritorijalnog ustroja zemlje na funkcionalnom principu, ukidanjem sve sile nepotrebnih jedinica lokalne uprave i samouprave, te svođenje broja institucija, upravnih, pravosudnih, komorskih itd. na razumnu mjeru. Sve to uz osiguranje fiskalne autonomije za jedinice lokalne uprave i samouprave čineći ih tako odgovornima za funkcioniranje vlastiu, svih segmenata društvenih aktivnosti, ali i za vlastiti razvoj.
g) osnivanje jake poljoprivredne banke, koja bi bila u stanju kreditirati poljoprivrednu proizvodnju pod povoljnim uvjetima, a krupnim kapitalistima i veleposjednicima reducirati ili čak potpuno ukinuti poticaje za poljoprivrednu proizvodnju, a u taj segment uvesti više reda.
h) uvođenje reda u javne financije, čime bi se onemogućili “lovce u mutnom”, pa za neuplatu poreznih i drugih obaveza (posebno doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje) ili neisplatu plaća zaposlenima, zatvarati poduzeća uz pljenidbu privatne imovine “kapitalista” u svrhu podmirenja stvorenih obaveza.
i) uvođenje „crkvenog poreza“ za potrebe financiranja vjerskih zajednica i reviziju sramotnih ugovora s Vatikanom, a uređenje odnosa s vjerskim zajednicama, a posebno s KC, na principu potpune sekularnosti.
j) hitno donošenje suvislih i provedivih programa za borbu protiv korupcije, uz poseban naglasak na suzbijanje malverzacija u procesu javne nabave i onemogućavanje pljačke kroz provedbu fiktivnih natječaja.

I na kraju rekao bih, ako nam to nitko ne ponudi, suzdržimo se od davanja glasa bilo kome, svjestan da to ne smijemo, u tom bi slučaju HDZ sasvim sigurno pobijedio na izborima, jer njegovi vjernici redovito izlaze na izbore i glasaju.

Ključne riječi: izbori, komentar, politika,

Komentari

20.06.2016. 11:51h

Foto: Kontraportal

Izvor: Kont