Mladi artikulirali svoje probleme i upitali se "Zašto smo Vam teret?"

Objavljeno: 15.08.2015. 14:01

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 14:47

Foto: Siniša Sović

Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava 12. kolovoza, Savjet mladih Grada Varaždina u subotu je u prostorijama Centra za mlade Grada Varaždina 'VAKUUM' održao javnu tribinu pod nazivom "Zašto smo Vam teret?". Tribini je prisustvovao i dožupan Alen Kišić koji je istaknuo da mladi nisu i ne smiju biti teret društvu, već suprotno.

Sama tribina održala se u sklopu građanske akcije 'KUD Hž Moj kvart' koju financira Regionalna zaklada ZAMAH u okviru poziva 'Naš doprinos zajednici'. Organizatori akcije su Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica, a partner udruga Era slobodnih ruku.

Panelisti tribine bili su predsjednici lokalnih savjeta mladih i predsjednici udruga mladih i za mlade s područja Varaždinske županije te susjednih županija. Na tribinu je bio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je istaknuo da mladi nisu i ne smiju biti teret društvu.

- Nadam se da mladi nikome nisu teret, upravo suprotno. Suočavamo s negativnim trendovima u Varaždinskoj županiji i s 38,000 došli smo na 33,432 osoba od 15 do 30 godina starost. Razlog tome je što se sve manje djece rađa i sve više mladih odlaze u inozemstvo. Mi kao Županija moramo stvoriti okvir da se više mladih zapošljava, onda kada se zaposle da imaju pristojne plaće jer posljednji pokazatelji za Varaždinsku županiju što se plaća tiče su poražavajući - dodao je Kišić i objasnio kako smanjiti "odljev mozgova".

- No, nije problem Varaždinske županije, već nacionalni problem. Nekim programima kao što je Program garancije za mlade i Stručno osposobljavanje se to rješava, no ide se na rješavanje posljednica, a ne uzroka - dodao je Kišić. 

Cilj tribine 'Zašto smo Vam teret?!' je stvaranje zajedništva među različitim dionicima na području poticanja društvene aktivnosti mladih - udrugama i lokalnim Savjetima mladih, kao i isticanje problema s kojima se susreću mladi aktivisti

- Želimo pokazati zajedništvo i snagu te da smo mi mladi prisutni u društvu. Također da smo spremni za kvalitetan strukturni dijalog s predstavnicima lokalnih vlasti - rekla je predsjednica Svjeta mladih Varaždin, Vanja Horvat.

U sklopu građanske akcije „Naš doprinos zajednici“, Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica u suradnji s udrugom Era slobodnih ruku održava akciju pod imenom KUD HŽ MOJ KVART održalo je razne radionice. Sam program akcije bio je tematski povezan uz održivu gradnju, odnosno radionice kojima su se građani bolje upoznali s pojmovima i metodama održive gradnje, ponovne uporabe i reciklaže. Građani su mogli vidjeti kako dio otpada mogu ponovo upotrijebiti, koristiti prirodne materijale, uštedjeti i pritom razmjenjivati iskustva i znanja sa svojim susjedima uz ugodno druženje. Izrađivao se namještaj od paleta, sjedeći taburei od plastičnih boca, a podigao se i indijanski šator.

Komentari