U Varaždinskoj županiji od danas štrajka 72 posto nastavnika u Sindikatu, 13 posto na bolovanju

Objavljeno: 25.09.2015. 10:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Ilustracija

U školama diljem Hrvatske danas je počeo štrajk učitelja, profesora i znanstvenih djelatnika, a kako doznajemo od predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja, Sanje Šprem, štrajk se nastavlja i u ponedjeljak.

Štrajka se i u školama na području grada Varaždina i Varaždinske županije, a većina škola već je jučer roditeljima i učenicima uputila obavijest o tome trebaju li dolaziti na nastavu ili ne.

>>"Da je dobro, ne bi štrajkali!" - Anketirane Varaždinke i Varaždinci većinom podržavaju štrajk prosvjetara

Kakvo je stanje u osnovnim školama na području grada Varaždina, provjerili smo s ravnateljima škola. Štrajkaju učitelji Prve osnovne škole, Druge osnovne škole, Šeste osnovne škole i Sedme osnovne škole, dok se redovna nastava održava u Trećoj, Četvrtoj i Petoj osnovnoj školi te u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

U Prvu osnovnu školu danas je došlo osmero učenika, šestero iz nižih razreda i dvoje iz viših. Kako smo doznali od ravnateljice Karmen Hans Jalšovec, sva su djeca zbrinuta.

- Djeca nižih razreda su u produženom boravku i s njima su učiteljice razredne nastave, a došlo je i dvoje učenika iz viših razreda. Dobili su užinu, a dobit će i ručak. Svi učenici koji dođu u školu bit će i dalje zbrinuti, a ako se štrajk nastavi u ponedjeljak, sve će biti organizirano na isti način - istaknula je ravnateljica Prve osnovne škole.

Nekoliko učenika zbrinuto je i u Drugoj osnovnoj školi, gdje se također ne održava nastava. U Šestu osnovnu školu stiglo je jutros tridesetak učenika nižih razreda i četiri učenika viših razreda.

- Svi su oni zbrinuti. Svi učenici koji su došli u školu mogu boraviti u školi prema predviđenom rasporedu te pohađati boravak ako u njemu sudjeluju. Za učenike koji su došli u školu organizirana je užina kao i ručak ako su korisnici ove usluge - napomenuo je ravnatelj Mario Stančić.

U Sedmu osnovnu školu Varaždin, gdje učitelji također štrajkaju, danas nije došao ni jedan učenik na nastavu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je kako će se štrajk nastaviti do daljnjega, s obzirom na to da u pregovorima s ministarstvom nema pomaka.

- Dobili smo poziv za sastanak u ponedjeljak, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Sudeći prema današnjim izjavama ministra Vedrana Mornara, koji je rekao kako se o našim zahtjevima može pregovarati tek u veljači iduće godine, ne polažemo puno nade u taj sastanak. Ministar govori da ne popušta, stoga se štrajk nastavlja i idućeg tjedna jer od svojih zahtjeva ne odustajemo - rekla je Šprem.

Od županijske povjerenice Sindikata hrvatskih učitelja Varaždinske županije Julijane Petrine doznajemo kako je u štrajku 72 posto učitelja koji su članovi sindikata.

- Prema upravo pristiglim podacima, 72 posto učitelja štrajka. Radi se o članovima našeg sindikata, ali dobivamo informacije s terena da su se štrajku priključili i učitelji koji nisu naši članovi. Moram napomenuti kako je 13 posto naših članova učitelja na bolovanju ili porodiljnom, stoga nisu u školama - rekla je Petrina.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručuju kako su vrlo zadovoljni odazivom nastavnika na štrajk u srednjim školama  Varaždinske županije.

- U svim srednjim školama Varaždinske županije je organiziran i proveden štrajk. Ovog časa vrlo malo škola nešto pokušava s provođenjem nastave, ali je u velikoj većini škola nema. Zadovoljni smo odazivom na štrajk i još jednom napominjemo i molimo za razumijevanje i učenike i njihove roditelje. Nama nije u inetersu štrajk, mi želimo raditi s djecom, no u ovoj situaciji ne možemo drugačije reagirati - naglasio je povjerenik Zvonimir Lončar i dodao kako je ovo borba za bolji obrazovni sustav od kojeg će profitirati i djeca te pozvao roditelje i učenike na solidarnost.

Komentari