Dokument koji se skriva od javnosti: Dođe li do zagađenja, vodocrpilište u opasnosti za osam dana!

Objavljeno: 03.06.2015. 12:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

I dok se u Brezju provodi još jedno u nizu uzorkovanje nad baliranim otpadom, ovog puta na zahtjev koncesionara, portal eVaraždin došao je u posjed ekskluzivnog dijela dokumenta Plana zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" Grad Varaždin kojeg je izradila tvrtka EcoIna.

Iz dokumenta kojeg posjedujemo, a izrađen je u veljači ove godine, vidljivo je da je voda oko bala u Brezju na temelju analize iz 2013. godine neispravna. Voda ne odgovara prema fizikalno-kemijskim pokazateljima, kao ni prema mikrobiološkim pokazateljima. To znači da ne odgovara ni Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode, kao ni Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju.

Razlog tome su povećane koncentracije nitrata, kojeg ima 61,7, a maksimalna dopuštena količina je 50. Zatim povećana je koncentracija amonijaka, kojeg ima 3,0 a dopušteno je maksimalno 0,5 te je povećana koncentracija mangana kojeg ima 126, a maksimalna dopuštena količina je 50.

Ni mikrobiološki pokazatelji nisu ništa bolji. Uzorci ne odgovaraju zbog povećanih vrijednosti parametara ukupni koliformi, kojih je 200, a dopuštena količina je nula. Povećani su parametri aerobne bakterije, kao i Pseudomonas aeruginosa (kojih ima 14, a maksimalna dopuštena vrijednost je nula) te Escherichia coli koje ima 3, a maksimalna dopuštena vrijednost je također nula. Povećani su i Enterokoki, kojih je 16, a dopušteno je nula.

- Rezultati laboratorijskih ispitivanja iz listopada 2013. pokazuju da na temelju fizikalno-kemijskih pokazatelja uzorci podzemne vode uzeti u piezometrima Brezje 1, Brezje 2 i Brezje 3 na lokaciji Brezje ne odgovaraju zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i Zakonu o vodi za ljudsku upotrebu, a ne odgovaraju ni na temelju mikrobioloških pokazatelja - stoji u dokumentu EcoIna-e.

Ovakvi rezultati nisu prvi puta zabilježeni 2013. godine. U dokumentu EcoIna-e se navode i rezultati iz prijašnjih godina. Fizikalno-kemijski i mikrobiološki pokazatelji nisu odgovarali ni u veljači 2008. ni u rujnu 2011. godine. Potom ni u listopadu 2012., kao ni u kolovozu 2013. 

Postavlja se pitanje zašto javnost nije upoznata s tim rezultatima, osobito ako se ima na umu da su bale u Brezju na vodocrpilišnom području. Podzemne vode očito su zagađene i vrijednosti parametara odstupaju od zakonski utvrđenih da bi voda bila ispravna.

Iako se tvrdi kako bale u Brezju ne mogu zagaditi vodu koju piju Varaždinci, Studija o utjecaju na okoliš za MBO tvornicu, kojom se tražilo povećanje kapaciteta tvornice, govori upravo suprotno. U samoj Studiji piše da ukoliko dođe do bilo kakvog zagađenja, ono će do rijeke Plitvice doći za za 6 do 8 sati, a do vodocrpilišta Bartolovec za osam i pol dana. S obzirom na navedene rezultate, u potpunosti se demantira priča da bale koje u Brezju stoje od 2005. godine ne zagađuju okoliš i da nemaju nikakav utjecaj na vodu koju pijemo.

U samom dokumentu EcoIna-e postoji i jedna nelogičnost. Naime, navodi se da je Grad Varaždin uveo i treću posudu za bio otpad, što nema logike s obzirom na to da u varaždinskim kućanstvima ne postoje kante za biootpad, već se skuplja mješoviti komunalni otpad.

Neposredno prije izbora za vijeća mjesnih odbora u gradu Varaždinu, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar u društvu saborskog zastupnika Marija Habeka upoznali su varaždinsku javnost s još jednim u nizu uzorkovanja baliranog otpada u Brezju, ovog puta na zahtjev koncesionara.

Analizu sada provodi Montanuniversität – Rudarsko-metalurški fakultet, Katedre za tehniku oporabe otpada i gospodarenje otpadom, odjel za tehnologiju okoliša i energetsko procesno inženjerstvo u Leobenu, Republika Austrija, u cilju definiranja načina i uvjeta obrade baliranog miješanog komunalnog otpada. Kakvi će biti rezultati ovog uzorkovanja, tek ćemo vidjeti.

Objavljujemo dio Plana zbrinjavanja neopasnog komunalnog otpada s lokacije "Brezje" Grad Varaždin kojeg je izradila tvrtka EcoIna.

Komentari