Martinčević: Proračun je potpuni debakl upravljanja gradom Varaždinom

Objavljeno: 11.12.2014. 15:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Proračun Grada Varaždina slika je i pregled stanja u gradu i najbolji uvid kako gradonačelnik Goran Habuš vodi ovaj grad – ravno u propast, zaključak je današnje konferencije za novinare koju su sazvali članovi Narodne stranke Reformisti.

Kako je naglasila Natalija Martinčević, stanje u Gradu i Županiji izgleda kao da su najgora oporba državnoj vlasti. Ministarstvo financija vrši nadzor zbog nezakonitog trošenja državnog novca, tužbe se redaju, a na naplatu će uskoro doći višemilijunski dugovi i ugovori.

Stalni pad lokalnog BDP u gradu Varaždinu i financijske snage, investicija uopće nema, a nema ni priljeva od gradskih tvrtki, samo dugovanja i nemogućnost naplate preko sto milijuna potraživanja. Grad i Županija kao da su najgora oporba državnoj vlasti – bila je oštra Martinčević.

Kako je nekoliko puta naglasila, ovdje ne iznosi osobne stavove ili stavove Reformista, već provjerljive činjenice i podatke koji ukazuju na potpuni debakl upravljanja gradom.

Gradska tvrtka Aquatehnika poslovala je dobro, sada je u problemima. Aquacity, Varaždin Airport u blokadi i bez plaća, za Javnu ustanovu Gradski stanovi svi znamo kakva je situacija. Tu su potom tužbe i sporovi. Samo neke od njih su spor s Crtoradom u visini 69 milijuna kuna, spor sa tvrtkom T7 64 milijuna kuna, Winair 8 milijuna kuna, a tu su i ugovori s Biotehnološkim parkom koji će sada doći na naplatu jer je istekao i aneks ugovora kojim se za dodatne dvije godine prolongirala obveza grada da makne balirani otpad iz Brezja – nabrojila je Martinčević.

Osvrnula se i na gospodarstvo u gradu, odnosno na proračun grada koji, prema njenim riječima, ne predviđa ni jednu investiciju, nerealan je i neodrživ.

U proračunu se ne može vidjeti ni jedna investicija, ni jedan EU projekt. Nažalost, po tome smo jedinstveni grad u Hrvatskoj. Za izradu projektne dokumentacije koja je potrebna za javljanje na natječaje, nema predviđene ni jedne kune. Međutim, trećina proračuna, odnosno 95 milijuna kuna je predviđeno za rješavanje baliranog otpada u Brezju. To mora da je neka ozbiljna greška jer je župan Predrag Štromar neki dan rekao da je problem s otpadom riješen. Očito taj problem nije riješen pa se moralo iznaći 95 milijuna kuna, koliko će Grad Varaždin morati platiti saniranje bala u Brezju. Kao što je vidljivo u ovom proračunu, to će u punom iznosu pasti na leđa naših građana – naglasila je Martinčević.

Nekoliko puta Martinčević se zapitala tko od gradskih vijećnika može podržati i glasati za ovakav proračun. Pritom je dodala kako nadzor Ministarstva financija nije redovan, već istražuju nezakonito trošenje državnog novca.

Na sjednici Gradskog vijeća neće se glasati samo o proračunu, već i o vođenju grada Varaždina na ovakav način. Grad tone sve dublje, problemi su ogromni, sporovi, gubici, blokade tvrtki, a ovih dana nadzor vrši i Ministarstvo financija, ne kao redovnu mjeru, već zato jer se državni, strogo namjenski novac (sredstva APN-a) trošio nenamjenski, odnosno nezakonito. Puna odgovornost je na gradskim vijećnicima i neka glasuju po vlastitoj savjesti – zaključila je Martinčević.

Komentari