Hrast tjera maršala Tita iz Varaždinskih Toplica

Objavljeno: 30.03.2015. 09:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Ogranak stranke Hrast iz Varaždinskih Toplica u sklopu nacionalne kampanje „Dosta je“, uputio je Vladi RH i Gradu zahtjev za promjenu naziva Ulica Maršala Tita. Toplice su peti po redu grad kojem je upućen ovakav zahtjev...  

Svoj zahtjev za promjenu naziva ulice, obrazlažu činjenicom da je Republika Hrvatska punopravna članica Vijeća Europe, čije je odluke dužna poštovati. Riječ je o Rezoluciji Vijeća Europe br. 1481 iz 2006. i Rezoluciji 1096 iz 1996. godine, temeljem kojih je, podsjećaju iz Hrast-a, nužna osuda totalitarnih komunističkih režima na međunarodnoj razini.
 
Iz obrazloženja zahtjeva kojeg potpisuje Snježana Sučić, predsjednica ogranka Hrast-a za Varaždinske Toplice, može se iščitati da spomenuta ulica nosi ime čovjeka kojeg suvremena historiografija u svijetu i u bivšim jugoslavenskim republikama kojima je šefovao, označava kao krivca za strašne zločine nad desecima tisuća vlastitih građana.

- S obzirom na obveze koje proističu iz međunarodno potpisanih ugovora Republike Hrvatske i s obzirom da je Josip Broz Tito desetljećima bio čelna osoba jugoslavenskog komunističkog režima, tražimo da se Ulica Maršala Tita u Varaždinskim Toplicama preimenuje – naglasila je Sučić.

Do sada je Vladi RH i premijeru Zoranu Milanoviću upućen zahtjev za promjenu naziva trgova i ulica koji nose ime Josipa Broza Tita u Šibeniku, Karlovcu, Rijeci, Velom Lošinju, te Varaždinskim toplicama.

- Apsurd je i civilizacijska sramota da se danas Josip Broz, simbol totalitarnog komunističkog režima, spominje isključivo kao antifašist dok se zanemaruju njegova zlodjela kao čelnog čovjeka totalitarnog režima. Neshvatljivo je da neki danas još veličaju prošlost u kojoj su se po direktivi slavili rođendani velikog vođe, u kojoj je bila zabranjena demokracija, u kojoj su ubijani neistomišljenici – navodi se između ostalog u Zahtjevu za poštivanje rezolucija Vijeća Europe br. 1481 iz 2006. i 1096 iz 1996., kojeg je Hrast uputio Vladi.

Komentari