Habuš o prozivkama HDZ-a: Nismo trgovali za HRT centar

Objavljeno: 03.11.2014. 14:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Na prozivke Županijskog ogranka HDZ-a Varaždinske županije vezano na sjedište televizijskog centra HRT-a Čakovec – Varaždin reagirao je priopćenjem varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Gradonačelnik Habuš istaknuo je kako je svima jasno da je Varaždin povijesno, ekonomsko, kulturno, zemljopisno i u svakom drugom pogledu regionalno središte sjeverozapadne Hrvatske.

Sva stručna logika govori u prilog tome da i sjedište nacionalne javne televizije treba biti u regionalnom središtu. U tome se u Varaždinu svi slažemo, no u politici često ne vrijede te logike i očiti argumenti. Ravnatelj HRT-a Goran Radman bio je očito vođen nekom drugom logikom, a je li riječ o političkom pritisku, kupovanju naklonosti ili nečem trećem, ostavljam na prosudbu javnosti. Istovremeno jedan dio varaždinske javnosti, a posebno HDZ, ne osporava odluku ravnatelja HRT-a već krivnju prebacuje na Grad Varaždin i gradonačelnika kao da sam ja donio odluku o preseljenju dopisništva u Čakovec – piše u priopćenju gradonačelnika Habuša.

Nadalje, navodi da HTV već 10-ak godina nema svoj studio u Varaždinu, već emitira iz studija u Čakovcu.

Grad Varaždin je proteklih godina HRT-u ponudio niz rješenja: od završetka započete nove zgrade uz Varteks, useljenja u sadašnji prostor Radio Varaždina u Preradovićevoj ulici, na stolu je bila i opcija kupnje sadašnje zgrade VTV-a, kao i useljenje u poslovni prostor nekadašnje tvrtke FIMA u Aninoj ulici. Bili smo spremni HRT-u ponuditi sve potrebne uvjete za normalno funkcioniranje dopisništva. No, nismo išli strategijom licitacije tko će više dati HRT-u pa tko da više - dobit će dopisništvo – istaknuo je gradonačelnik te dodao kako s njegove strane nije bilo nikakve trgovine s Međimurskom županijom gdje će biti sjedište dopisništva HRT-a, a gdje sjedište drugih državnih institucija poput policije, sudstva, carine i sličnih institucija.

>> HDZ o HRT-u: I dalje ćemo se boriti za televizijski centar u Varaždinu

Kako stoji u priopćenju, Varaždin i Varaždinska županija i do sada su vrlo teško pronalazili mjesto u nacionalnim medijima, posebno u televizijskim programima. Smještanje dopisništva HRT-a u Čakovec ne bi smjelo istovremeno značiti i kupovanje naklonosti jednog vrlo utjecajnog medija i protežiranje Međimurja ili političke stranke u programima HRT-a.

I na kraju, ukoliko se već politika ima volju upletati, zanima me također što o prozivkama i o stavu varaždinskog HDZ-a misle vaše stranačke kolege iz Međimurja, odnosno iz HDZ-a Čakovec. Slažu li se i oni da dopisništvo svakako mora biti u Varaždinu – pita se Habuš u svom reagiranju na prozivke HDZ-a Varaždinske županije.

Komentari