HDZ o HRT-u: I dalje ćemo se boriti za televizijski centar u Varaždinu

Objavljeno: 03.11.2014. 15:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Nakon što je ravnatelj Hratske radiotelevizije Goran Radman potpisao ugovor s Međimurskom županijom o lokaciji novog televizijskog centra u Čakovcu, priopćenjem je reagirao Županijski odbor HDZ-a.

Reagiranje je naslovljeno na Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koje Anđelko Stričak, predsjednik ŽO HDZ-a smatra najodgovornijima što televizijski centar nije u Varaždinu.

- Dosad se niti jednom jedinom rečenicom niste izjasnili "da ste za to da taj centar bude u Varaždinu". Niste ga čak ni poželjeli. Ali ste zato sve snage uprli protiv toga da se HRT smjesti u Varaždinu. Kao da niste varaždinski dužnosnici - župan i gradonačelnik. Vi ste, gospodine Gradonačelniče (istina neslužbeno i neformalno) tvrdili kako je s dužnosnicima Međimurske županije postignut određeni kompromis te da, ako im prepustite HRT, oni neće inzistirati na sjedištima nekih drugih regionalnih službi. Pa, zar i sami niste često javno govorili kako vas ne zanima nikakv oblik političke trgovine, a sada od Vas, gospodo, ni glasa - istaknuo je Stričak u svom priopćenju.

HDZ Varaždinske županije poveo je inicijativu u Županijskoj skupštini da se sastavi preporuka HRT-u o smještaju televizijskog centra u Varaždinu u Varteksovoj ulici, no ni tekst preporuke ni sama preporuka u Zagreb nije poslana.

- Na  navedenoj lokaciji je HRT u tu svrhu kupio zemljište, isprojektirao zgradu, platio sve suglasnosti i doprinose, izgradio zgradu baš za tu namjenu (RTV centar) do visoke roh-bau faze, postavio antene i potom -  aktualna HRT uprava na čelu sa  Goranom Radmanom dala je tu zgradu državi na ime poreznog duga. Drugim riječima, novcem Varaždinaca (jer je prije 10-ak godina prodana bivša zgrada HRT u Uršulinskoj ulici za tri milijuna kuna) HRT je podmirio porezni dug. Sada, prema slovu ugovora kojeg je potpisao s Međimurskom županijom i tamošnjim Tehnološkim centrom, HRT bi u sljedeće tri godine u tuđi prostor trebao uložiti tri milijuna kuna. Za taj novac, ne samo da bi se mogao dovršiti objekt u Varteksovoj ulici, nego i nabaviti dio nužne opreme - smatra Stričak pitajući se što će biti s tom zgradom, je li prepuštena propadanju, tj zubu vremena. Ili se čeka prilika da je neki "podobnik" kupi za "sitniš".

>> Habuš o prozivkama HDZ-a: Nismo trgovali za HRT centar

Iz ŽO HDZ-a napominju kako su svjesni da uprava HRT-a donosi odluku gdje će biti sjedište regionalnog HRT centra, ali da su Grad i Županija trebali zatražiti da, zbog velikog gospodarskog i svakog drugog potencijala, najvećeg u regiji, Varaždinska županija treba imati barem Dopisništvo HRT-a.

- S obzirom na to da Vam se teško izjasniti ZA HRT centar Varaždin, najavljujemo daljnju borbu kako bi država zgradu u Varteksovoj ulici u Varaždinu vratila HRT-u, a Vas, gospodine Župane i gospodine Gradonačelniče, molimo samo jedno – nemojte nam u toj borbi pomagati! Možda usprkos svemu i uspijemo - zaključuje HDZ u svom priopćenju.

Komentari