10. Trash film festival: Od srednjeg vijeka do Meksika, girl power i homage Brixyju

Objavljeno: 23.06.2015. 13:41

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 09:53

Foto: Siniša Sović

Više od 90 filmova iz svih krajeva svijeta, već dobro poznati Fakin lajsne, Beyonce tribute band Single Ladies, vitezovi i čarobnjaci samo su dio filmske i glazbene poslastice koja nas očekuje na ovogodišnjem Trash film festivalu.

Kao i svake godine, Trash film festival drži se određene teme, a jubilarni 10. bit će tematski vezan uz srednji vijek. Festival će se održavati od 9. do 12. rujna.

- Skečevi se već snimaju, a tema se vrti oko srednjeg vijeka. Imamo kralkjevstvo, imamo zlog biskupa, imamo kralja, vitezove, čarobnjake, sve što je potrebno za jedan dokumentarni film o varaždinskom srednjem vijeku - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg festival.

Ove godine bit će i više žena uključeno u sam festival, a u prilog tome angažiran je i Beyonce tribute band Single Ladies. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je devedesetak filmova iz svih krajeva svijeta pa čak i iz dalekog Meksika.

- Ove godine nas na jubilarnom 10. Trash film festivalu očekuje devedesetak filmova iz svih krajeva svijeta, razvrstani u različite žanrove. Imamo i nove filmove, iz zemalja koje dosad nisu sudjelovale na festivalu. Tako će se publici u Varaždinu po prvi putra predstaviti Meksiko, a prvi puta imamo i film iz Novog Zagreba - najavljeno je na konferenciji.

Udruga Trash ove je godine proslavila 10. godinu rada, a uz filmski i glazbeni program, posebnost ovogodišnje manifestacije je izložba retrospektive udruge.

- Odvalili smo 10 godina, a sljedećih deset očekuje nas još puno toga lijepog. Ove godine ćemo napraviti i jednu malo retrospektivu proteklih deset godina Udruge Trash. Imat ćemo izložbu u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a to će biti retrospektiva naših vizuala dosadašnjih deset godina - najavljuju iz Udruge.

Projekcije filmova održavat će se u Kinu Galerija, festival traje od 9. do 12. rujna., a sav popratni sadržaj odvijat će se na Kapucinskom trgu. Ove će se godine napraviti i jedan iskorak u suradnji s gradom Varaždinskim Toplicama.

- Želimo oživjeti strip, osobito strip Alan Ford. Zašto baš taj, zato jer je za genijalne prijevode Alana Forda bio zadužen Nenad Brixi, rođeni Topličanec. Upravo je zbog njegovih prijevoda strip Alan Ford bio izrazito popularan u ovim krajevima. Napravit ćemo svojvrstan homage Brixiju i pokušati spojiti film i strip na jedan neobičan način - rekli su iz Udurge Trash.

Komentari