Akademik Kusić: Varaždinski Zavod za znanstveni rad je ponos HAZU

Objavljeno: 22.01.2015. 14:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Josip Novak

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Goran Habuš i zamjenik župana Alen Kišić potpisali su novi 10-godišnji Ugovor o djelovanju Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu...

U salonu Gradske vijećnice potpisan je Ugovor kojim se definira nastavak rada ZZR HAZU u Varaždinu sa sjedištem u palači Keglević koja je inače u vlasništvu Zbornog Kaptola Varaždinsko-Čazmanskog.

Znanost je potrebna našem gospodarstvu i čast nam je da na području Varaždinske županije imamo zavod za znanstveni rad HAZU, naglasio je u svojem obraćanju okupljenima dožupan Alen Kišić.

- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nam je dragi partner jer mi smo županija znanja – ustvrdio je Kišić.

Rad Zavoda za znanstveni rad pohvalio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, rekavši da on sukreira budućnost regije.

- Zavod je izuzetno produktivan, njegovi zaposlenici i brojni suradnici su kroničari kulturnog nasljeđa našeg kraja. Stoga s istim elanom nastavljamo daljnju suradnju – rekao je Habuš uoči potpisivanja sporazuma o međusobnim odnosima u osiguranju redovitih sredstava za djelovanje Akademijina Zavoda.

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu 2013. godine obilježio je 30 godina uspješnog rada i do danas je objavio 55 knjiga o Varaždinu i cijelom prostoru sjeverozapadne Hrvatske, na gotovo 16 tisuća stranica. Čelnik Matice hrvatske i voditelj ZZR akademik Stjepan Damjanović u svojem osvrtu na rad Zavoda, priznao je da je na početku mandata bio skeptičan.

- Kada sam prije tri godine preuzeo dužnost voditelja Zavoda, malo sam znao o Varaždinu, no moja skepsa je brzo splasnula kada sam upoznao kolege i suradnike. Užitak je surađivati s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom jer uvijek na vrijeme ispunjavaju preuzete obaveze. Varaždinski ZZR je u vrhu Akademijinih zavoda i tome su u značajnoj mjeri pridonijeli moji prethodnici, akademici poput Andre Mohorovičića – istaknuo je Damjanović.

O „žarištu znanstvenog istraživanja“ u Varaždinu potom je govorio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

- HAZU u Zagrebu je jedna od temeljnih institucija koja čuva identitet i predstavlja savjest nacije. Nažalost o Akademiji i njezinom radu se malo zna u javnosti jer mediji o tome ne pišu dovoljno. No, mi mobiliziramo najkompetentnije stručnjake iz svih područja kako bi korigirali stanje u društvu. Varaždinski kraj mora biti ponosan na činjenicu da je iznjedrio brojne akademike poput Jagića, Krleže, Krkleca, Bogovića, Račkog, Muraija i Šicla – kazao je Kusić dodavši da je u Varaždinskoj županiji zamjetna dobra suradnja duhovne i svjetovne vlasti.

- Imamo 14 Zavoda i varaždinski je među najboljima. Njegov rad su župani, gradonačelnici i biskupi uvijek pomagali. Akademija je na to izuzetno ponosna, kao i na činjenicu da se u varaždinskom kraju još uvijek u govoru i pismu njeguje kajkavština – zaključio je akademik Kusić.        

Komentari