Ansambl “Sakcinski“ iz Ivanca nagrađen na 12. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava

Objavljeno: 09.11.2015. 21:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: HSK

U Bjelovaru je uspješno završio 12. susret hrvatskih malih vokalnih sastava, na kojem su se između ostalih predstavili  Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega, te Vokalni ansambl „Sakcinski iz Ivanca...

U dane vikenda, 7. i 8. studenoga, Dom kulture u Bjelovaru bio je mjestom 12. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava, festivala posvećenog vokalnom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske...

Susret hrvatskih malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja u dosadašnjih 67 godina kontinuiranog rada čuva i promiče tradicijsku nacionalnu kulturu u svim njezinim oblicima te potiče amatersko stvaralaštvo različitih profila.

12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava okupio je više od 250 pjevača, članova ukupno 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine.

Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u dvije cjeline. U okviru prve festivalske večeri pod nazivom „Putovima tradicije“ nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova.

U kategoriji folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova nastupila je ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega. Drugi dan Susreta pod nazivom „Od klasike do popa“ predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova. U kategoriji klasične glazbe nastupio je vokalni ansambl „Sakcinski“ iz Ivanca.

Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček).

Komentari