Antika i voda bit će teme Varaždinskih Toplica u projektu EPK 2020.

Objavljeno: 19.03.2015. 10:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: EPK 2020

Projekti koje će Varaždinske Toplice pripremiti za kandidaturu Varaždina i gradova – partnera za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će tematski vezani uz – antiku i vodu – istaknuto je na predstavljanju kandidature koja je u ponedjeljak, 16. ožujka, upriličena u Gradskoj vijećnici Varaždinskih Toplica.

Tom je prigodom predstavljen koncept kandidature Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, pri čemu je Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature, posebno istaknuo regionalni pristup kandidaturi te razvojni potencijal ove europske inicijative.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić i njezin zamjenik Nedeljko Mihalić na prezentaciji, na kojoj su bili predstavnici topličkih udruga i institucija u kulturi, naglasili su kako će programi, koje će osmisliti zajedno s Uredom za pripremu kandidature, imati jasan društveni kontekst te utemeljenost u dugoj i bogatoj povijesti Varaždinskih Toplica koja seže u antička vremena.

Stoga će Toplice svoje programe temeljiti na antičkog tradiciji i zdravstvenom turizmu, kojima će biti dodana nova vrijednost.

- Zahvaljujući programima Europske prijestolnice kulture ova bi regija 2020. godine mogla ugostiti čak milijun i pol posjetitelja, stoga su nam pri organizaciji izuzetno važni i smještajni kapaciteti u Varaždinskim Toplicama – rekao je Raymond Rojnik te je i na ovoj prezentaciji još jedan put pozvao sve zainteresirane udruge i ustanove, ali i građane, da se uključe u ovaj projekt te da svojim kreativnim idejama i programima pridonesu uspjehu kandidature Varaždina i devet gradova – partnera, među kojima su i Varaždinske Toplice.

Kako je rekao  Rojnik, dosadašnje iskustvo gradova koji su bili Europske prijestolnice kulture, govori kako je u konačnici za uspjeh njihove kandidature bila presudna ideja.

- Kvalitetna i originalna ideja, koja ima snažnu europsku, ali i razvojnu dimenziju, koja će utjecati na dugoročne promjene, gradu – kandidatu osigurava najviše bodova. Stoga budite kreativni i otvoreni prema novim idejama, u skladu s motom naše kandidature – Spoj nespojivog – poručio je u Varaždinskim Toplicama voditelj Ureda za pripremu kandidature Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te zahvalio svima koji su se aktivno uključili u dosadašnje aktivnosti na pripremi kandidature.

Komentari