Arhiv premješta građu u vojarnu: Jesu li ugroženi dragocjeni dokumenti iz povijesti Varaždina?

Objavljeno: 01.09.2015. 15:31

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:56

Foto: Nikola Kokotec

Umjesto sistematiziranjem i obradom vrijedne povijesne baštine, ovih se dana dio zaposlenika Državnog arhiva u Varaždinu (DAV) intenzivno bavi pakiranjem arhivske građe, pohranjene u spremištima koja se nalaze na više lokacija u gradu...

Naime, prvo je u veljači 2015. godine Državni arhiv doznao da do kraja ljeta mora isprazniti svoja spremišta predviđena za rušenje, koja se nalaze u dvije trošne zgrade u kompleksu varaždinskog Studentskog centra. Potom se spomenutoj arhivskoj ustanovi javio i Grad Varaždin, koji je prema riječima prof. Damira Hrelje, ravnatelja DAV-a, „predložio“ da se od arhivske građe isprazni i žitnica kod Starog grada.


Arhivska građa smještena u žitnici svakodnevno se pakira za selidbu

- Nakon što smo prije 12 mjeseci od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dobili na korištenje jednu devastiranu dvokatnicu u kompleksu bivše vojarne u Optujskoj ulici, DAV je pristupio osnovnom uređenju prostora za smještaj arhivske građe na 1. i 2.  katu zgrade. Novčana sredstava arhiv je inicijalno dobio od Ministarstva kulture za izradu projektne dokumentacije i sanaciju krovišta.  No, s obzirom na nastale okolnosti, bili smo prisiljeni zatražiti njihovu prenamjenu – naglasio je Hrelja.


Jedno od dva derutna spremišta koja su predviđena za rušenje

U Državnom arhivu nadaju se da će biti prolongiran rok za seljenje građe, makar samo one iz spremišta kod  Studentskog centra. 
   
- U zgradi u kojoj će biti pohranjena arhivska građa, još uvijek nisu u funkciji vodovodne instalacije i nema električnog brojila. Prostorije za njeno odlaganje su tek djelomično uređene i zamračene. Na žalost, morat ćemo značajna sredstva uložiti i u zahvate ojačavanja statike zgrade, kako radi težine odloženih dokumenata ne bi došlo do njenog urušavanja – upozorava Hrelja.


Zgrada je bez vode i sanitarni čvor još nije uređen

U slučaju takvog scenarija, moglo bi stradati izuzetno vrijedno dokumentarno gradivo nastalo na području Varaždina i Varaždinske županije u razdoblju od 18. do kraja 20 stoljeća. Još gore, kompleks bivše vojarne nema 24-satnu čuvarsku zaštitu i često je na meti lopova.

- Arhivska građa mora biti na sigurnom i smještena u prostoru koji zadovoljava sve uvjete za njenu pohranu. U prizemlju zgrade u kojoj je nekada bila smještena 1. bojna 7. gbr sa zapovjedništvom i stacionarom, na prozore su postavljene rešetke. Riječ je o tek minimalnoj tehničkoj zaštiti prostora koju namjeravamo unaprijediti – ističe.


Prostorije za smještaj arhivske građe moraju između ostalog biti i zamračene

Državni arhiv si ne može priuštiti moderne protuprovalne sustave, ali će, najavljuje Hrelja, preseliti rabljene - postojeće uređaje iz spremišta koja mora napustiti.

- Iduće godine namjeravamo kompletnu projektnu dokumentaciju kandidirati prema EU fondovima i vjerujem kako ćemo osigurati sredstva za postavu video nadzora. Glede opremanja prostora za deponiranje arhivskih dokumenata, imamo obećanje Grada Varaždina da će nam pomoći barem u djelu koji se odnosi na građu koja će se preseliti iz žitnice – zaključio je Hrelja.


Prof. Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva Varaždin


Kutije s dokumentima spremne za transport do novog spremišta

Komentari