Austrija idealan partner Varaždinskih baroknih večeri

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 07.02.2012. 14:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Nakon Izraela, Slovačke, Njemačke, Češke i Poljske ove će se godine među zemlje partnere Varaždinskih baroknih večeri upisati i Republika Austrija s kojom će organizatori poduzeti niz zajedničkih akcija promoviranja festivala u inozemstvu.

O planovima 42. varaždinskog baroknog festivala govorilo se u petak na susretu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i njegova zamjenika Vjerana Radelića, te ravnatelja VBV-a Davora Bobića i ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin Raymonda Rojnika sa veleposlanicom Republike Austrije u RH Andreom Ikić Bohm.

Susretu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, uoči Varaždinskog sjajnog bala nazočio je i Christian Lack direktor Austrijskog instituta u Zagrebu.

Treba naglasiti da je posjeta Varaždinu, prva posjeta veleposlanice Ikić Bohm nakon stupanja na dužnost izvan Zagreba.

Interes za varaždinski festival u Austriji već je sada velik, dogovaraju se nastupi vrhunskih austrijskih glazbenika u Varaždinu, a samo otvorenje trebalo bi proteći uz nastup svjetski poznatih „Bečkih dječaka“ u varaždinskoj Katedrali.

- Pregovori s Austrijom kreću iznimno dobro i izvjesno je kako će partnerstvo biti definirano u skorije vrijeme. Dogovori s glazbenicima također se odvijaju prema planu, a mada se nalazimo u vremenu krize i smanjenih financijskih mogućnosti, ljubitelji barokne glazbe u Varaždinu imat će prigodu i ove godine uživati u nastupima svjetski poznatih glazbenih imena – istaknuo je Raymond Rojnik ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Osim „Bečkih dječaka“, Rojnik je ekskluzivno za eVarazdin.hr najavio i nastup baroknog orkestra "Bach Consort  Wien", te orkestra "Triagonale".

Organizacija 42. Varaždinskih baroknih večeri iziskuje značajna financijska sredstva, a tu se očekuje potpora partnera s kojim će organizatori poduzeti niz zajedničkih akcija promoviranja festivala u inozemstvu.

- Osim već uobičajenih izvora financiranja - iz proračuna Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva kulture te sponzora, sredstva za programe festivala tražimo i izvan Hrvatske. Unatrag nekoliko godina sufinanciramo Festival sredstvima stranih institucija, fondova i instituta, a neke od ovogodišnjih koncerata kandidirali smo i za sredstva iz fondova Europske unije – rekao je Rojnik pojasnivši da se radi o Fondu Culture EU, te da se organizatori nadaju kako će njihovi projekti koji su usmjereni kulturološkoj razmjeni, naići na zeleno svjetlo u Bruxellesu.

Predprogram ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri potvrdili su na svojoj posljednjoj sjednici članovi Festivalskog vijeća VBV-a krajem studenoga.

- U baroknoj glazbi, baroknoj operi, koncertima pod svijećama i po prvi puta baroknoj berbi grožđa, kao i čitavom nizu atraktivnih  popratnih programa, publika će u Varaždinu i drugim partnerskim gradovima i mjestima Hrvatske i inozemstva, imati prigodu uživati od 21. rujna do 1. listopada ove godine - naglasio je nakon susreta u vijećnici Raymond Rojnik ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, izvršnog organizatora Varaždinskih baroknih večeri.

Tijekom spomenutog sastanka u vijećnici,Veleposlanica Ikić Bohm istaknula je svoje zadovoljstvo odabirom Austrije za zemlju partnera VBV-a, dajući  tome svoju punu podršku, naročito stoga što je već prije punog desetljeća imala prigodu nazočiti koncertima Varaždinskih baroknih večeri koji su je oduševili.

A da će partnerstvo VBV-a i Republike Austrije bit će još jedna prigoda da se potvrde dobre veze između Hrvatske i Austrije iz povijesti, ali i budućnosti, naglasio je gradonačelnik Habuš.

Dodajmo i to da će osim glazbenih gostovanja, u vrijeme Festivala bit će upriličene i zanimljive izložbe austrijskih umjetnika te prezentacije austrijske gastronomije.

Za potonje, pobrinut će se renomirani ugostitelji iz Varaždina i okolice.

Komentari