Čelične magnolije u HNK

Barbara Rocco: Ovo je predstava sa šest predivnih ženskih uloga, dođite pogledati kako su divne!

Objavljeno: 04.04.2016. 12:40

Zadnja izmjena: 04.04.2016. 12:49

Foto: Ivan Tomašković

Uoči premijere predstave Čelične magnolije koja će se održati 10. travnja u 20 sati na Sceni Zvonimir Rogoz, danas je održana konferencija za medije.

Predstavu režira Barbara Rocco, a šest zanimljivih ženskih sudbina prepletenih prijateljstvom tumače Katarina Arbanas, Sunčana Zelenika Konjević, Mirjana Sinožić, Gordana Slivka, Sara Stanić i Irena Tereza Prpić.

Topla predstava

- Tekst je predivan jer govori o tome da ljudi budu dobri jedni prema drugima. Topla predstava i ona strši iz onog što danas živimo - rekla je redateljica Barbara Rocco koja je prezadovoljna glumačkom postavom u predstavi.

- Imam veliku sreću da sam unutar kazališta koje ime zadane varijante, napravila festivalsku podjelu. Nisam morala ići u kompromise, već popisujem svaku glumicu uz njenu ulogu kao idealnu varijantu u širem dijelu zemaljske kugle - objasnila je Rocco i dodala kako glumice vape za dobrim ulogama.

- Glumice vape dobrim ulogama i ovo je tekst koji nudi šest predivnih ženskih uloga. Dođite vidjeti kako su divne - istaknula je Rocco.

Autor je Čeličnih magnolija je Robert Harling, a riječ je o priči šest žena, različitih po godištu, društvenom statusu i karakterima, koje se vješto nose s rješavanjem životnih problema.

Radnja je smještena u lokalni frizerski salon maloga grada i počinje na dan Shelbynog vjenčanja, kad ona s majkom dolazi u frizerski salon u kojem susrećemo i ostale likove. Junakinje su snažne žene, rastrgane između vlastitih želja i prepreka koje im nameće život. U kazališnom tekstu, praizvedenom 1987. na Broadwayu, nema muških likova, iako su česta tema razgovora.

Bez muške energije

- Ne fali nimalo muške energije. Takav je tekst takav je materijal. Svi odnosi s muškima ionako samo kompliciraju stvari - Sara Stanić koja tumači Truvy Jones.

U Harling je tekst preradio u filmski scenarij dopisavši muške uloge koje su tumačili brojni poznati glumci, a Julia Roberts je za ulogu Shelby prvi put nominirana za Oscara.

- Film sam gledala davno, čula sam da postoji i crnačka varijanta. Od sinoć bi gledala film to ne bi utjecalo na predstavu, no prije nisam željela pogledati film, kako predstava ne bi otišla u krivom smjeru - zaključila je Mirjana Sinožić koja u predstavi glumi Claire Belcher.

Komentari