Barokna razglednica varaždinske glazbenice na CD-u

Objavljeno: 15.12.2011. 09:11

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: biskupija-varazdinska.hr

U Biskupskom ordinarijatu u srijedu 14. prosinca predstavljena je osebujna "Barokna razglednica", koja je zapravo ovih dana izdan nosač zvuka s izvedbom baroknih skladbi na glasovitim orguljama varaždinske katedrale.

Prvijenac je to Natalije Imbrišak, varaždinske glazbene pedagoginje koji ima ima posebnu vrijednost jer je orguljska glazba baroka snimljena u katedrali jednog od gradova s najljepšim baroknim urbanim središtem u Hrvatskoj,

Naglasio je to na predstavljanju u srijedu u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu prof. Emin Armano s Muzičke akademije u Zagrebu, ugledni glasovirski pedagog i organolog.

Inače, Natalija Imbrišak iz Koprivnice, glazbeni je pedagog u varaždinskoj Glazbenoj školi i koncertna orguljašica koja se školovala u Hrvatskoj i Belgiji te nastupala u više europskih zemalja.

Sa skladbama snimljenima na orguljama što ih je sagradio Wolfgang Julius Braun u varaždinskoj katedrali pružila je izuzetno vrijedan doprinos u tom segmentu glazbene kulture hrvatske Crkve.

Tome pridonosi umjetničina izvedba koja se odlikuje originalnošću i virtuoznošću, kako je to na predstavljanju istaknuo prof. Armano.

Nosač zvuka donosi neke više i manje poznate barokne skladbe nekoliko skladatelja, među kojima je svakako najpoznatiji J. S. Bach. Posebnu, pak, zanimljivost čini popratna knjižica u kojoj je priloženi tekst napisala sama umjetnica obrazlažući izbor skladatelja i skladbi.

Na predstavljanju je izražena želja da "Barokna razglednica" mr. art. Natalije Imbrišak postane prepoznatljiv glazbeni suvenir koji će ljepotu i kulturu grada Varaždina dostojno potvrđivati i izvan domovine.

Nosač zvuka izdan je u nakladi izdavačke kuće "Aulos" u ime koje je Vladimir Gotal naglasio kako je to još jedan projekt koji je ostvaren zahvaljujući suradnji sa subjektima glazbene umjetnosti u Varaždinskoj biskupiji.

Ovaj put, realiziran je u suradnji s orguljašicom prof. Imbrišak, Varaždinskom biskupijom i katedralom u Varaždinu.

Zainteresirani nosač zvuka (CD) mogu nabaviti u Biskupskom ordinarijatu, kod prof. Imbrišak u Glazbenoj školi u Varaždinu (Kapucinski trg 8), te na broj 048/641-370.

Komentari