prvi put partner iz azije

'BAROKNE VEČERI MOGU POČETI VEĆ SUTRA' Mađarska pohvaljena za najbolju potporu, a sljedeća zemlja partner je...

Objavljeno: 15.09.2017. 13:46

Zadnja izmjena: 15.09.2017. 14:25

Foto: Luka Šalamun

Sljedećeg petka počinju 47. Varaždinske barokne večeri - jedinstvena manifestacija ne samo u našem kraju, nego i u široj religiji. Povodom toga u Vijećnici je održana presica na kojem se opširnije govorilo o ovogodišnjoj manifestaciji - ali o sljedećoj godini.

- Mađarska je jako puno napravila - nikada nismo imali takvu potporu neke zemlje partnera. To je i više od prijateljstva, iz Mađarske nam dolazi ono najbolje što imaju ponuditi na području barokne glazbe. - rekao je direktor Baroknih večeri Davor Bobić. Uime zemlje partnera gost presice je bio Dinko Šokčević iz mađarskog veleposlanstva.

- Spremni smo sutra početi s festivalom. Na HTV-u će biti izravan prijenos otvorenja Večeri, za koje su već rasprodane ulaznice. Poseban vatromet bit će u 22.15, a ove je godine osobito bogat popratni program. Ulaznice za umirovljenike i učenike prodaju se po jedinstvenoj cijeni od 20 kuna. - rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

- Nastavljamo s tradicijom održavanja koncerata diljem županije - osim u Varaždinu, koncerti će se održavati u Ludbregu, Remetincu, Toplicama, Vinici, Lepoglavi i Knegincu. Županija pomaže Barokne večeri sa 175 tisuća kuna. - izjavila je posebna županova savjetnica Natalija Martinčević.

- U posljednjih 25 stoljeća čovječanstvo je našlo samo jedan univerzalni jezik - a to je glazba. Puno je stvari nas i Mađare u povijesti razdvajalo, a glazba nas je uvijek spajala. Pozivam građane, osobito one u centru, da urede izloge i balkone, kako bi sve lijepo izgledalo. - izjavio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Poseban gost ove presice bio je japanski veleposlanik Keiji Takiguchi - čime je službeno potvrđena informacija da će zemlja partner sljedeće godine biti upravo Japan.

- Dobar dan, ja sam japanski veleposlanik, - izjavio je Takiguchi na hrvatskom i nastavio na engleskom - velika nam je čast da Japan imenovan za zemlju partnera Baroknih večeri. Vjerujem da će to potvrditi dobre odnose naših zemalja. - izjavio je Takaguchi, koji nam je odao i "malu diplomatsku tajnu" da je, kako je sam rekao, loš violončelist. Veleposlanik Takiguchi je najavio i dva japanska ansambla koja će nastupiti u našem gradu 2018. - orkestar Libera Classica i Bach Collegium, koje predvode braća Suzuki.

Komentari