dobitnik porina

Davor Bobić: "Sada je trenutak da pokažemo snagu hrvatske umjetnosti i čovjeka"

Pomalo iznenađuje podatak da miljenik hrvatske publike i izvođača, te izrazito produktivan varaždinski skladatelj Davor Bobić, vlastiti nosač zvuka nije izdao dugih 20 godina. Kada je to napokon odlučio učiniti, odmah je uslijedilo priznanje struke...
Objavljeno: 17.05.2020. 08:36

Zadnja izmjena: 17.05.2020. 08:36

Foto: Arhiva

Pomalo iznenađuje podatak da miljenik hrvatske publike i izvođača, te izrazito produktivan varaždinski skladatelj Davor Bobić, vlastiti nosač zvuka nije izdao dugih 20 godina. Kada je to napokon odlučio učiniti, odmah je uslijedilo priznanje struke – nominacije za Porin u kategorijama najbolje klasične skladbe i albuma. Skladba „Symphoneo“ za klavirski kvintet naposlijetku je Porinom i okrunjena.

„Publika je odavno“, kaže Davor Bobić, „prepoznala moj rad, ali nekako nisam izdavao nosače zvuka. Sada mi je zbog toga možda malo i žao, jer Porin je ipak priznanje koje dolazi od struke – od mojih kolega koji su glasovali. Zbog toga sam vrlo sretan, jer konkurencija je bila ogromna. Mobitel mi ne prestaje zvoniti, a Facebook luduje…“. Bobića posebno raduje što je riječ o projektu koji je okupio varaždinske umjetnike i njegove kolege s osječke Akademije. Nosač zvuka je, naime, snimljen prilikom njegova autorskog koncerta u varaždinskoj sinagogi, prošle godine uoči 50. rođenana ovog skladatelja.

Ono što slijedi su jubilarne varaždinske 50. Barokne večeri, koje će se sada, nažalost, održati u okviru okolnosti pandemije korona virusa. Prije dva mjeseca preminuo je i jedan od njihovih utemeljitelja, maestro Vladimir Kranjčević. „Eto što je, rekao bih, životna ironija“, sjetan je Bobić. „Ova godina je stvarno čudna, ali možda baš zato moramo pokazati snagu hrvatskog čovjeka, ljudskog duha i umjetnosti“. Prvotni plan bio je da se Barokne večeri održe u duhu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, ali sada je odlučeno da se prilika dade domaćim izvođačima - a Bobić je uvjeren kako će i na taj način zadržati svjetsku razinu kvalitete prošlih godina. „Možda je tako trebalo biti“, zaključuje. Ernest Fischer priprema monografiju, a povodom velikog jubileja održat će se i znanstveni simpozij.

Oporavak će trajati godinama

„Nakon ove stanke ljudi će biti i željni koncerata“, kaže Davor Bobić, koji ipak ne sumnja kako će ekonomska kriza ponovno snažno udariti na kulturu. Pretpostavlja kako će za oporavak ponovno trebati nekoliko godina, a njemu osobno otkazana je turneja u Irskoj, koncert koji se trebao održati u Beogradu, kao i svi koncerti s Hrvatskim komornim orkestrom s kojim je trebao imati i tri praizvedbe. Najteže će, dakako, biti slobodnim umjetnicima. Ipak, u ovo vrijeme izolacije Bobić je uspio skladati ili završiti novih pet djela, od čega su čak četiri orkestralna. Između ostaloga, domaću publiku očekuje „Purgar marš“ kojeg je napisao za varaždinsku gradsku stražu. Riječ je o velikoj partituri, a uskoro se namjerava posvetiti i "Varaždinskoj simfoniji" koju sklada za varaždinski Komorni orkestar.

Komentari