koraci kroz yadvashem

Bobićeva skladba pod pokroviteljstvom Vladimira Putina: A ovo možda niste znali o varaždinskom skladatelju...

Posebno u svrhu izvedbe djela Davora Bobića koristit će se i violina pronađena u nacističkom logoru "Aushwitz"...
Objavljeno: 10.10.2021. 15:35

Zadnja izmjena: 10.10.2021. 16:13

Foto: arhiva / Youtube

Za manje od mjesec dana, 8. studenoga 2021., na Kogan Festivalu u Rusiji, Simfonijski orkestar Oružanih snaga Ruske Federacije izvest će djelo Davora Bobića "Koraci kroz Yadvashem".

Izvedbe svih djela održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Putin je, naime, pokrovitelj spomenutog festivala posvećenog značajnom ruskom violinistu Leonidu Koganu, a posebno u svrhu izvedbe djela Davora Bobića - koristit će se i violina pronađena u nacističkom logoru "Aushwitz".

Uz Korake kroz Yadvashem, Davor Bobić još dva svoja djela posvetio je stradanjima židovskoga naroda - Amidu i Jephtu - a široj javnosti manje je poznato kako ga uz područje bivšeg SSSR-a veže i studij. Naime, ovaj danas najizvođeniji hrvatski skladatelj, studij kompozicije, glazbene teorije i klasične harominke završio je u Ukrajini, na poznatom Državnom konzervatoriju P.I. Čajkovski u Kijevu.

Ukrajinski đak

Davor Bobić ujedno je bio i dobitnik nagrade Ministarstva obrazovanja Ukrajine kao jedan od najboljih inozemnih studenata u akademskoj godini 1992./1993. Ljetos pak, kada smo s njime objavili intervju, najavio je i brojne nove projekte, kazavši kako ga pandemija nije ni na koji način poljuljala u stvaralačkom zanosu, već naprotiv.

- Svima je teška godina, ali u stvaralačkom smislu ja sam imao nevjerojatno sreću da mi se toliki broj djela praizvelo ove godine. Koliko god je ova pandemija možda bila teška u psihološkom smislu, rezultirala je i prksnim svakodnevnim pisanjem. Nastalo je pregršt novih osvtarenja koja su naišla na jako lijep odjek kod kritike i publike - kazao je između ostaloga Bobić.

Komentari