Danas navečer stavljaju se očišćene čizmice u prozor i ide se na spavanje u iščekivanju kako će u jutro biti napunjene slatkišima. To je stari običaj koji djeca obožavaju, no ovom poznatom i djeci dragom svecu društvo pravi netko tko je djeci manje drag, a to je Krampus.

Poznato nam je da je ovaj svetac umro mučeničkom smrću i danas je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika. Djeca su mu se oduvijek veselila jer im je donosio darove, a vesele mu se i danas iako manje.

No, zanimljiv lik je i Krampus koji prema narodnom vjerovanju večeras pohodi djecu te onu koja su kroz godinu bila zločesta 'dariva' šibom. Prema vjerovanju, Krampus pohodi djecu dan prije Nikolinja ili hoda uz Svetog Nikolu.

On je ostatak poganske tradicije, no uspio je naći svoje mjesto i u okviru kršćanskog naslijeđa, a nošenje zastrašujućih maski s Krampusovim likom s ciljem tjeranja zlih duhova tumači se kao nastavak priče o maskiranju u kontekstu različitih religijskih rituala.

U mnogim dijelovima Hrvatske, Krampus je opisan kao vrag koji nosi vreću oko bokova i lance oko vrata, gležnjeva i zapešća i obavezan je pratilac Svetog Nikole. Kao dio tradicije, uz dar koji dijete dobije od Sv. Nikole, primi još i zlatnu šibu koja predstavlja njegova dobra djela tijekom cijele godine. Međutim, ako je dijete bilo zločesto, Krampus će darove ostaviti za sebe, a dijete će dobiti samo srebrnu šibu kao podsjetnik na neprimjereno ponašanje.

Zato, očistite večeras dobro svoje čizmice i razmislite kakvi ste bili tijekom godine te legnite na počinak s nadom da vas u jutro u čizmici neće dočekati šiba.

Komentari

05.12.2017. 19:48h Zadnja izmjena: 05.12.2017. 20:04