'obojici je suđeno'

FOTO Čehok čestitao Ernestu Fišeru - prvom varaždinskom pjesniku koji je dobio nagradu 'Tin Ujević'

Objavljeno: 11.07.2017. 15:21

Zadnja izmjena: 11.07.2017. 15:24

Foto: Željko Porobija

Danas je u vijećnici gradonačelnik Ivan Čehok upriličio prijem za veterana varaždinskog pjesništva Ernesta Fišera kojemu je prošloga tjedna Društvo hrvatskih književnika dodijelilo najveću hrvatsku pjesničku nagradu Tin Ujević.

Prvi je to put od 1981. godine kada je ustanovljena ova nagrada da ju se dodijeli nekom varaždinskom pjesniku, a Fišeru je pripala zbog njegove zbirke Preludij za anginu pectoris.

Čovjek koji živi pjesništvo

Na natječaj je stiglo 69 zbirki, a prosudbeno vijeće odabralo je našeg pjesnika zbog, kako su rekli, "bujice ozbiljne štokavske poezije".

- Naslov je začudan, ali svi mi koji ga poznajemo znamo zašto je dao baš taj naslov svojoj zbirci. Nagrada je došla u ruke čovjeku koji pjesništvo i živi. - izrekao je u svom govoru gradonačelnik Čehok, koji je našao i nekoliko poveznica između Fišera i velikog Tina Ujevića - između ostalog i u tome što je obojici suđeno.

- Meni je osobito drago što ovu nagradu dodijeljuje struka. U Ujevićevom rodnom Vrgorcu morao sam objašnjavati zašto sam Varaždinec. - rekao je Fišer, inače rođeni Zagrepčanin, koji je uz to dodao da su mu sada baterije pomalo prazne, ali će se uskoro opet napuniti. 

- Rekao mi je jedan ugledni Varaždinac da bi se dvije moje pjesme trebalo pročitati i na Gradskom vijeću. - našalio se naš pjesnik, koji je potom - u Tinovu čast - pročitao njime inspriranu pjesmu Varaždinski nocturno.

 

Komentari