Članovi CTK Varaždin: Tibor Bün je naš nezamjenjiv maestro

Objavljeno: 19.10.2012. 08:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Zahvaljujući vrhunskoj izvedbi tri skladbe, članovi Tamburaškog orkestra varaždinskog Centra tradicijske kulture s nedavno održanog 19. susreta hrvatskih tamburaških orkestara vratili su se s osvojenim prvim mjestom, piše Varaždinski tjednik.

No, kako su napomenuli u CTK-u, ovog uspjeha ne bi bilo da nema maestra Tibora Büna, voditelja Tamburaškog orkestra. Naime, Varaždinac Tibor Bün već se 20 godina bavi tim poslom, dok je već 11 godina voditelj Tamburaškog orkestra. Istovremeno, već pet godina predaje i informatiku na Elektrostrojarskoj školi.

- Još se od treće godine života bavim glazbom. Prije 20 godina počeo sam svirati u KUD-u Varteks, današnjem CTK-u, kod Dragutina Korena. Kod njega sam napravio i prve korake vezane uz tamburu, te od njega preuzeo i orkestar 2001. godine. No, moj je voditeljski put počeo 2000. godine kada sam sudjelovao na Školi folklora koju organizira Matica iseljenika. Tamo sam upoznao maestra Sinišu Leopolda koji je “krivac” za sve što ja danas radim. On mi je pokazao kako uspješno raditi s orkestrom, djecom i mladima. No, zahvalan sam svim svojim predavačima koji su me uputili na moj glazbeni put - naglasio je Bün koji je danas i predavač na Školi foklora Matice iseljenika.

Usto, član je i orkestra 100 tamburaša u kojem svira na dionici prvog brača.

Inače, osim velikog, reprezentativnog orkestra CTK-a koji broji 25 članova i koji je već duži niz godina u samom vrhu orkestralnog tamburaškog muziciranja u Hrvatskoj, u sklopu CTK-a djeluje i i dječji tamburaški orkestar, odnosno škola tambure. Nju vode Nevenka Puač i Dragutin Koren.

- Naša škola tambure specifična je po tome što djeca mogu naučiti svirati sve vrste tamburaških instrumenata. No, osim njih, podučavamo ih i sviranju svih tradicijskih glazbala koja postoje u Hrvatskoj. Naime, cijela ideja CTK jest orijentacija na djecu i mlađe članove, ali i školovanje kadra koji će jednog dana preuzeti vođenje - napomenuo je Bün kojem zajedno s delegacijom CTK-a 27. listopada predstoji susret s predsjednikom Ivom Josipovićem, dok dan kasnije dirigira Tamburaškom orkestru na nastupu u zagrebačkom HNK-u.

Komentari