85 godina postojanja KUD-a

Članovi KUD-a Hrvatskih željeznica vratili se iz Mađarske i Češke - varaždinsku tradiciju vidjela Europa

KUD HŽ

Objavljeno: 19.07.2016. 16:10

Zadnja izmjena: 19.07.2016. 16:11

Foto: KUD HŽ

U godini obilježavanja dugih 85 godina postojanja KUD-a Hž, vrijedni članovi folklorno tamburaške sekcije Društva, prije ljetne stanke, nakon uspješno odrađenog svečanog koncerta povodom 85 godina rada Društva i 2. dječje smotre folklora, svoje umijeće i bogatu hrvatsku tradiciju prenijeli su i Europom.

Od 24. do 27. lipnja otputovali su do susjedne Mađarske kako bi sudjelovali na tamošnjem Međunarodnom festivalu folklora „Na mađarskom moru“. Na samom festivalu u mjestu Siofok, smještenom na obali jezera Balaton, sudjelovalo je i nekoliko društava iz raznih zemalja – BiH, Turska, Ukrajina, Rumunjska...

Nedugo nakon povratka, od 7. do 10. srpnja, odazvali su se novom pozivu, ali ovoga puta otputovali su na malo veću udaljenost – u Češku metropolu Prag. Budući da se ovdje radi o međunarodnom festivalu folklora sa tradicijom (XX. Međunarodni folklorni festival u Pragu) i hvalevrijednom organizacijom, ovo je bila idealna prilika za mlade članove Željezničara.

Na spomenutom festivalu nastupilo je ukupno 36 društava, koja su pristizala iz svih krajeva Europe, a uz naše Varaždince nastupilo je i nekoliko hrvatskih društava iz Međimurja, Dalmacije, Podravine i Krapine.

Nakon povratka s ovih dviju turneja slijedi kratka ljetna pauza, nakon koje Željezničari u rujnu planiran odlazak na Jadran.

Pozivaju se svi zainteresirani da krenu u pripreme za nadolazeće turneje od 17. kolovoza. Termini proba su ponedjeljkom i srijedom od 19 do 21 sat u Domu željezničara, Kolodvorska 17, Varaždin.

Komentari