Danas odluka idu li Varaždin i regija Sjever u drugi krug kandidature za EPK 2020

Objavljeno: 28.05.2015. 08:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Varaždin i regija Hrvatski sjever danas će predstaviti program kandidature za Europsku prijestolnicu kulture pred Povjerenstvom nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, koje će sutra poslijepodne objaviti koji će hrvatski gradovi – kandidati za ovu europsku titulu proći u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Povjerenstvo čine dvanaestoro nezavisnih stručnjaka – Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel, koje predstavljaju Europski parlament, Steve Green, Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišer, ispred Europske komisije, Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, predstavnici Europskog vijeća, Anton Rombouts, koji zastupa Odbor regija, te Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, ispred Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Oni će, nakon što im abecednim redom budu predstavljene kandidature svih devet gradova – kandidata, odlučiti koji će od njih nastaviti utrku za naslov Europske prijestolnice kulture.

Prema proceduri objavljenoj na stranicama Ministarstva kulture za predstavljanje svaki grad ima na raspolaganju pola sata, kako bi članovi delegacija predstavili razloge svoje kandidature i detaljno objasnili viziju grada kakvu žele ostvariti kroz kandidaturu za projekt Europske prijestolnice kulture. Nakon uvodnog dijela, članovi Povjerenstva će slijedećih 45 minuta predstavnicima gradova – kandidata postavljati pitanja kako bi razriješili sve nedoumice koje su im se nametnule nakon čitanja natječajne dokumentacije. Kroz razmjenu iskustava i razgovor o gradovima – kandidatima, Povjerenstvo će nakon svakog izlaganja vijećati o razlozima za i protiv prolaska pojedinog grada u drugi krug natječaja.

U donošenju odluke vodit će se prema šest glavnih kriterija- doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.

Držim kako su glavni aduti kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever dokazi o našoj sposobnosti provedbe programa za Europsku prijestolnicu kulture 2020., naša upravljačka sposobnost, europska dimenzija našeg projekta, veliki doseg, te jasna vizija i koncept. Posebnost naše kandidature je regionalni pristup kandidaturi, velik broj građana uključenih u proces pripreme kandidature te široki konsenzus – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever za Europsku prijestolnicu kulture.

Gradovi – kandidati koje će Povjerenstvo izabrati za novi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. bit će objavljeni u petak, 29. svibnja na konferenciji za novinare u Kući Europe – Predstavništvu  Europske komisije u Hrvatskoj.

Komentari