Ne propustite

Danas u Gradskoj knjižnici predstavljanje knjige o Bronxu, kultnom varaždinskom kvartu

Objavljeno: 05.12.2023. 09:35

Zadnja izmjena: 05.12.2023. 09:35

Foto: Marin Čubrić

Danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” Varaždin održat će se predstavljenje knjige 'Urbane transformacije/Kvartologija/Varteksovo naselje/Bronx'.

Knjigu će predstaviti autor i urednik Marin Čubrić, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, Damir Hrelja, Krunoslav Kruljac, varaždinski novinar i pisac, te Ljubomir Kerekeš, hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac, a ujedno i najpoznatiji stanovnik Varteksovog naselja. Knjiga Kvartologija moći će se kupiti na predstavljanju po promotivnoj cijeni od 15 Eura. Ulaz je besplatan i svi ste dobrodošli. 

Predstavljanje će se održati u povodu jubilarnih 80 godina od izgradnje i nastanka Varteksovog naselja, današnjeg tzv. Bronxa, u sklopu Adventa u Varaždinu i uoči Dana grada Varaždina. Na 192 stranice i kroz 220 nikad viđenih i objavljavljenih fotografija, planova, karata, novinskih članaka, znanstvenih i stručnih zapisa, Kvartologija prikazuje nastanak, izgradnju i urbanu transformaciju jednog dijela grada Varaždina od samih početaka gradnje 1941. godine pa do danas. Konceptualno se knjiga sastoji od “povezivanja” dvije varijante kvarta, starog i novog, u jednu cjelinu. Kvartologija prikazuje dva lica tj. dvije vizure istog kvarta koje se savršeno “naslanjaju” jedna na drugu i čine skladnu kvartovsku cjelinu jednog živopisnog i kultnog varaždinskog naselja kroz povijest. 

Komentari