Čak dva varaždinska fotografa u finalu najvećeg hrvatskog foto festivala

Objavljeno: 23.05.2012. 08:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Siniša Glogoški

Iskusni varaždinski fotograf Darko Gorenak i perspektivni mladi Siniša Glogoški finalisti su ovogodišnjeg festivala fotografije Rovinj Photodays. Velika je to čast za varaždinske fotografe budući da je Rovinj Photodays najveći festival fotografije u Hrvatskoj i jedan od najuglednijih takvih festivala u cijeloj regiji.

Gorenak je nominiran u kategoriji „Publikacije“ za svoju monografiju „Istina jednog vremena“ o varaždinskim danima rata početkom 90-ih.

Svjetski putnik i perspektivni mladi fotograf Siniša Glogoški nominiran je u dvije kategorije: u kategoriji „Portreti“ izloženi su njegovi radovi nastali u Moskvi, a u posebnoj kategoriji za mlade autore njegovi radovi nastali na putovanju prema najhladnijoj točci na svijetu.

Fotografije Siniše Glogoškog i Darka Gorenaka bit će izložene na završnoj svečanosti Rovinj Photodaysa početkom lipnja na kojoj će biti proglašeni pobjednici festivala kojima će biti dodijeljene novčane naknade u iznosu od 5 tisuća kuna te će im biti dodijeljena službena statua „Kadar“.

Osim toga, svi finalisti bit će predstavljeni u sklopu putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala, a zatim će njihovi radovi biti uvršteni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Finaliste ovogodišnjih Rovinj Photodaysa odabrao je međunarodni stručni Ocjenjivački sud sastavljen od uglednih poznavatelja umjetnosti iz cijelog svijeta. Članovi Ocjenjivačkog suda su tako kustosica i zamjenica direktora Muzeja suvremene fotografije iz Chicaga Karen Irvine, direktor programa u Muzeju za umjetnost u Bronxu u New Yorku Sergio Bessa, direktorica ugledne agencije Scandenberg Sauer Photography iz Los Angelesa Andreana Scandenberg, trgovkinja umjetninama iz New Yorka Soraja Helac i nagrađivani hrvatski fotograf koji izlaže diljem svijeta Hrvoje Slovenc.

Rovinj Photodays najveći je festival fotografije u Hrvatskoj. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih pokrovitelja, a održava se od 2008. godine.

Festivalske aktivnosti uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujućih izložbi tijekom godine u suradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju završnice festivala u lipnju u Rovinju.

U sklopu velike završnice održava se niz radionica, predavanja, pregleda portfolia, 15-ak izložbi, a sudjeluju medunarodni stručnjaci za fotografiju i fotografi iz čitave regije. Festival privlači brojne posjetitelje, a interes za sudjelovanje iskazuju podjednako svi posjetitelji iz zemalja u okruženju. Tijekom dosadašnjih izdanja, u sklopu službenog programa festivala prikazani su radovi domaćih i svjetskih majstora fotografije.

Festival fotografima pruža kvalitetnu platformu za networking i promidžbu radova te mogućnost za razmjenu iskustava i znanja. Svi sudinici godišnjeg natječaja, kao finalisti, osim novčanih nagrada, ostvaruju pravo na sudjelovanje u putujućoj grupnoj izložbi, a njihove fotografije, svake godine se uvrštavaju u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Festival posjetiteljima pruža prijateljsko okruženje, mnoštvo otvorenih sadržaja bez ograničenog sudjelovanja ili ulaznica, mogućnosti za razgledanje raznovrsnih izložbi u zatvorenim, galerijskim prostorima i na otvorenom, sudjelovanje u nagradnim foto rutama i puno povoda za dolazak i druženje s brojinim ljubiteljima fotografije iz čitave regije.

Komentari