najizvođeniji hrvatski skladatelj

Davor Bobić godinu započinje jedinstvenim priznanjem i novim albumom "Amida"

Objavljeno: 24.01.2021. 17:00

Zadnja izmjena: 25.01.2021. 14:21

Udruga za vjersku slobodu, članica Međunarodne udruge za vjersku slobodu, odlučila je varaždinskom skladatelju Davoru Bobiću dodijeliti "Priznanje dr. Branko Lovrec".

Bobiću se priznanje dodijeljuje povodom obilježavanja Međunarodog dana vjerskih sloboda u tjednu pred nama, te s obrazloženjem da je skladateljevo djelovanje na promicanju umjetnosti i zbližavanja ljudi od izuzetnog značaja. Bobić to čini, kako ističu dodijeljitelji priznanja – zahvaljujući nadahnuću koje pruža njegova glazba s motivima Starog zavjeta. Riječ je pak o kapitalnim Bobićevim djelima kao što su oratorij "Izaija", kantata "Jerihon" ili pak posljednja kantata "Amida", te brojna druga Bobićeva djela nadahnuta židovskom glazbom i kulturom, a koja su nastajala punih osamnaest godina.

Bobić je izjavio kako je za njega čast što ovu nagradu prima kao nepripadnik židovske vjeroispovijest, ali i netko tko prema istoj gaji neskrivene simpatije i najdublje poštovanje.

- Drago mi je da ovo nagrada dolazi u vrijeme završetka vanjske obnove varaždinske Sinagoge i izadnja mojeg novog nosača zvuča pod nazivom Amida u izdanju varaždinske nakladničke kuće Aulus, Koncertnog ureda Varaždin, a uz potporu Glazbene škole Varaždin i Grada Varaždina  - rekao je Bobić.

Komentari