Varaždinski skladatelj Bobić među najizvođenijima u Hrvatskoj

Objavljeno: 02.01.2012. 13:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:12

Foto: Foto by GODAR

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, koji tu funkciju obnaša od 2006. godine, među najizvođenijim je hrvatskim skladateljima. Ima opus od 170 glazbenih dijela i to od minijatura do velikih simfonijskih ostvarenja kojima će ove godine pridodati i osebujnu – Vinsku simfoniju.

Varaždinskoj kulturnoj javnosti višestruko nagrađivani glazbeni umjetnik i pedagog profesor Davor Bobić ove će godine predstaviti jedinstveno glazbeno, ali i scensko djelo, zbog čijeg će premijernog izvođenja pozornicu varaždinskog HNK „okupirati“ velike hrastove bačve!

Naime,već duže vremena nastaje Vinska simfonija koju posvećuje glasovitom vinaru Ivanu Enjingiu iz Hrnjevca kraj Kutjeva. O kakvoj se skladbi radi?

- Vinska simfonija posvećena je vinaru koji je još za bivše države bio jedan od vodećih u branši. Za Enjingia me veže dugogodišnje prijateljstvo. Praizvest će je u HNK Varaždin tamburaška filharmonija sastavljena od varaždinskih i slavonskih glazbenika. Unikatna je po osebujnom spoju tambure i puhačkih instrumenata te udaraljki – otkrio nam je Davor Bobić dodavši da će posljednji stavak glazbenici svirati  na pravim, slavonskim hrastovim bačvama.

I ne samo to! Četiri bačve, vrhom pune rujnog vina, dovest će na praizvedbu Ivan Enjingi iz svojih podruma, a bit će postavljene u foajeu HNK, kako bi publika besplatno uživala u vrhunskoj kapljici.

Inače, spomenuta simfonija ima četiri stavka, a svaki ima naziv po jednoj sorti grožđa od kojeg je proizvedeno vino.

Našeg neumornog skladatelja ipak najviše okupiraju pripreme za 42. varaždinske Barokne večeri, koje će nas u drugoj polovici rujna podsjetiti da je Varaždin zaista - mali Beč.

- Barokne večeri imaju dugu tradiciju, organizacija prošlogodišnjih ponovno je uspjela i to ponajprije zahvaljujući  stručnom angažmanu zaposlenika Koncertnog ureda. Mogu potvrditi da će Republika Austrija biti zemlja partner predstojećem festivalu. Varaždin je dugo bio dio Austro-ugarske monarhije i njegova kultura se dobrim dijelom razvijala pod utjecajem Beča – podsjeća Bobić.

Treba znati da je i Ruska federacija već iskazala namjeru da bude partner Baroknih večeri 2013. godine. Pismo namjere stiglo je prošlog tjedna.

- Sve to potvrđuje koliki ugled uživaju varaždinske Barokne večeri u stručnoj kulturnoj javnosti Europe. Nadam se da će na Baroknim večerima biti izvedena Bachova Misa u H-molu, a volio bih i da imamo stalni operni postav baroknog repertoara u HNK. To je preduvjet da turisti uvijek mogu posjetiti i opernu predstavu u kazalištu – upozorava ravnatelj glazbene manifestacije čija kvaliteta ne jenjava već četiri desetljeća.

Večeri su nesumljivo hrvatski kulturni brand u Europi, no Varaždin, tvrdi Bobić, može puno više pružiti turistima.

- Bilo bi idealno da imamo stalnu ponudu opera, opereta i mjuzikala. To moramo ostvariti, ako želimo da turisti ovdje noće i nađu atraktivne, dodatne sadržaje. U svemu tome uzor nam može biti Austrija – istaknuo je Davor Bobić koji uz sve obaveze stigne brinuti i o studentima glazbe.

Profesor je na umjetničkoj akademiji u Osijeku od 2002. godine gdje predaje predmete polifonija, osnove kompozicije, sviranje partitura i poznavanje glazbala. Na akademiji je i prodekan za umjetnost i znanost od 2009. godine.

Od 2006. ravnatelj je Baroknih večeri, a prije toga sedam godina bio je ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu.

Treba znati i da je naš sugovornik u Glazbenoj školi u Varaždnu utemeljio jedinstvenu nastavu kompozicije za osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Odnosno, podučava i glazbeno stvaralaštvo.

Davor Bobić ima opus od 170 glazbenih dijela i to od minijatura do velikih simfonijskih ostvarenja, a neka od njih, poput Padovecijane otkrivaju s kolikim se pijetetom odnosi spram velikana naše glazbene umjetnosti.

- Padovecijana je hommage glasovitom varaždinskim skladatelju i virtuozu na gitari Ivanu Padovcu. Skladao sam je na poticaj članova Varaždinskog kvarteta i producenta Vladimira Gotala – rekao je Bobić o skladbi transkriptiranoj za tamburaški kvartet, koju namjerava preraditi i za gudački orkestar.

Djela mu izvode vodeći hrvatski i inozemni glazbenici,ansambli i orkestri. S ansamblom Lado i koreografom Dinkom Bogdanićem postavio je i balet s pjevanjem ''Veronika Desinićka“, kao svojevrsnu zaokruženu cjelinu ''Nacionalne trilogije“.

- Spomenuti balet s pjevanjem je prvi u svijetu, a jedinstven je i po tome što su tamburaški instrumenti spojeni s onima iz simfonijskog orkestra. A Lado, kao specifičan ansambl, izvodi balet pjevajući i plešući. Skladba je nastala 2007. i nagrađena je s nagradom Boris Papandopulo 2008. godine -  naglasio je Bobić.

Dodajmo i to da nagradu "Boris Papandopulo" dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za najbolje djelo u protekloj godini.

Nezaobilazan je i Bobićev doprinos  obogaćenju hrvatske  literature pisane za instrumente poput oboe, što je nedavno iznova potvrđeno u Škabrnji.

- U spomenutom selu u zaleđu Zadra u novo sagrađenoj crkvi 20. prosinca 2011. je po treći put izveden moj koncert za obou i orkestar. Premjera je bila u Zagrebu, a drugi put je djelo izvedeno u Vukovaru. Izvođači su bili članovi Hrvatskog komornog orkestra, a solist na oboi bio je Branko Mihanović, aktualni ravnatelj opere HNK u Zagrebu. Izvedba je bila uz dirigentsko vodstvo maestra Tomislava Fačinija -  doznajemo od Davora Bobića.

Takvi su koncerti prava rijetkost u hrvatskoj glazbenoj literaturi i malo se piše za taj instrument.

Kad već spominjemo koncerte, u našem baroknom gradu imamo mnogo prostora idealnih za orkestralno izvođenje različitih glazbenih djela, no, izgleda da nisu svi privedeni svrsi.

- Žalosti me da u Varaždinu nemamo iskorištene prostore za koncerte, a na prvom mjestu to se odnosi na Sinagogu. Ona je bolna ostavština arhitektonske baštine koja predugo stoji neobnovljena i nije privedena funkciji kulture – zaključio je Davor Bobić.

Komentari