19. ožujka djeca počinju učiti izvorni bednjanski govor

Objavljeno: 14.03.2011. 14:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: screenshot/video

Od iduće subote, 19. ožujka, učenici Osnovne škole Franje Serta o rodnom će govoru učiti na posebnim nastavnim satovima, koji se uvode kao izvanškolska aktivnost. Satove će održavati izvorna govornica prof. Andreja Capek, koja je izradila nastavni plan i program.

- U nastavu koja će se održavati subotom, bit će uključeno trideset učenika od četvrtog do osmog razreda, a radit će u dvije grupe. U jednoj će biti stariji učenici, sedmaši i osmaši, a ostali će zajedno učiti u drugoj skupini. Program će trajati do kraja školske godine, a djeca će učiti o tvorbi riječi i specifičnostima svoga govora. Primjećujemo da većina učenika svakodnevno komunicira na izvornom govoru, međutim, problem je u tome što u njega prodiru riječi iz hrvatskoga književnoga jezika. Stoga se on „deformira“ i gubi na izvornoj autentičnosti – ističe ravnateljica škole Sanja Majcen.

Troškove održavanja nastave pokrit će Općina Bednja, u cilju zaštite našega izvornoga govora koji je Ministarstvo kulture već proglasilo nematerijalnim hrvatskim kulturnim dobrom.

Ukoliko se još niste susreli s bednjanskim govorom, predlažemo da pogledate kratki film koji donosi priču o bednjanskom kraju na autohtonom bednjanskom govoru (naravno uz titlove:).

Komentari