evo detalja

Dođite sutra na Bachov božićni oratorij u varaždinskoj katedrali

Objavljeno: 29.12.2023. 09:39

Zadnja izmjena: 29.12.2023. 09:39

Foto: Arhiva

Božićni oratorij Johanna Sebastiana Bacha bit će izveden u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu sutra u 19.30 sati, a ulaz je besplatan.

Kroz duhovno-glazbenu večer ljubitelje Bachove barokne glazbe vodit će katedralni zbor Chorus dominicalis, uz pratnju orkestra varaždinskih glazbenika pod ravnanjem katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina. Kao solisti nastupaju sopranistica Barbara Pokorny, altistica Sofija Cingula, tenor Mislav Lucić i bas Marin Čargo.

Bachov Božićni oratorij veliko je šesterodijelno djelo za soliste, mješoviti zbor i orkestar. Nastao je u Leipzigu, gdje je prvi put izveden 1734. u crkvama sv. Nikole i sv. Tome u kojima je Bach djelovao kao kantor, a pisano je za zbor, orkestar i soliste. Nakon što su na lanjskom koncertu izvedena prva tri dijela, ovaj put će u katedrali biti izveden 1., 5. i 6. dio oratorija. U prvom dijelu predstavljeno je Isusovo rođenje, a peti i šeti dio govore o mudracima s Istoka. U petom djelu oni se raspituju o novorođenom Kralju, a u šestom dijelu ga pohode.

Komentari