Dodjelom nagrada završile 43. Varaždinske barokne večeri

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 03.10.2013. 07:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Dodjelom festivalskih nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u srijedu, 2. listopada završile su 43. Varaždinske barokne večeri.

Nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju dobili su ruski barokni violinist Dmitri Sinkovski i britanski čembalist i pijanist Richard Eggar.

- Muziciranje Dmitrija Sinkovskog odlikuje tehnička sigurnost koja mu omogućuje spontanost i zamamni polet čime Vivaldijevoj glazbi daje životnost izuzetne energije, dinamički pažljivo nijansiranu i agogički mnogoslojno diferenciranu. Sinkovskog slušamo osobito pozorno i u bogatom spektru ostvarenih boja otkrivamo glazbu kao doista najvišu emenaciju stvaralačkog duha - stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Također je istaknuto kako činjenica da se Dmitri Sinkovski predstavio i kao odličan kontratenor u dodatku, daje dodatnu vrijednost njegovoj izuzetnoj glazbenoj nadarenosti.

- Britanski pak čembalist i pijanist Richard Eggar, koji je uz Varaždinski komorni orkestar nastupio na završnom koncertu ovogodišnjih 43. Varaždinskih baroknih večeri u crkvi sv. Nikole 1. listopada, solističkim je dionicama u Koncertu za čembalo i gudače u D-duru, BWV 1054 Johanna Sebastiana Bacha i u Koncertu za klavir i gudače, KV 414 Wolfganga Amadeusa Mozarta iskazao takav vatromet umijeća da je brojnu okupljenu publiku naprosto ostavio bez daha - dio je obrazloženja nagrade Richardu Egarru.

Nagradu "Ivan Lukačić", koja se dodjeljuje za najviši izvodilački domet ansambla, dobio je ruski ansambl Musica antiqua russica, koji se u Crkvi sv. Nikole 27. rujna predstavio bogatim repertoarom talijanske i ruske glazbe 18. stoljeća.

- Na čelu s umjetničkim voditeljem Vladimirom Shuliakovskim, ansambl u kojem nastupa sedmoro glazbenika i troje pjevača, u dvosatnom je gusto sastavljenom programu iskazao ne samo dobro poznavanje stilskih značajki glazbe svirajući agogički, dinamički  i ritmički s potrebnim naglascima i poletom, već se predstavio i kao sastav u kojemu je gotovo svaki od članova i odličan solist - istaknuo je žiri, a posebno ih je oduševila tehnička perfekcija izvedbe varijacija u Vivaldijevoj sonati "La follia".

Na svečanosti u Gradskoj vijećnici predstavljen je i CD "Leopold Ebner", a ujedno je dodijeljena nagrada "Josip Andreis" Hrvatskog društva skladatelja. Nagradu je za knjigu "U zagrljaju glazbe" dobila predsjednica festivalskog žirija i ugledna Varaždinka Zdenka Weber.

Nakon dodjele nagrada, u varaždinskoj je katedrali održan koncert posvećen profesoru Marijanu Zuberu, jednom od osnivača Varaždinskih baroknih večeri i dugogodišnjem ravnatelju Glazbene škole, na kojem su nastupili učenici Glazbene škole Varaždin i Varaždinski komorni orkestar.

Kao dio programa 43. Varaždinskih baroknih večeri, 16. listopada će se u Bratislavi održati koncert Hrvatskog baroknog ansambla s gošćom, baroknom violinisticom Catherine Mackintosh, dok će 5. studenog u Beču nastupiti Camerata Garestin.

Komentari