Doznajte kako su nekad surađivale Jugoslavija i EU

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 23.01.2012. 14:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: ilustracija

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije organizirat će u četvrtak 26. siječnja u 19 sati predavanje pod naslovom "Odnosi Jugoslavije i Europske zajednice u vrijeme detanta".

Predavanje će u multimedijalnoj dvorani palače Herzer održati Ivan Obadić, asistent na Katedri za opću povijest prava i države na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Ivan Obadić je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006., pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2007. godine, a 2008. je magistrirao povijest međunarodnih odnosa na The London School of Economics and Political Science.

Sada pohađa doktorski studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Autor je više radova iz različitih područja, od pitanja izbjegličkog prava i međunarodnih nevladinih organizacija, politike Europske zajednice prema raspadu Jugoslavije, do odnosa Hrvatske i Europske unije kao i tema iz povijesti grada Varaždina.

Također, održao je izlaganja na nekoliko međunarodnih znanstvenih konferencija i skupova, posljednje na konferenciji "Cooperation and Integration in Europe in the 1970s" na European University Institute u Firenci u prosincu 2011.

Ivan Obadić će na predavanju govoriti o međunarodnom položaju Jugoslavije u vrijeme detanta i jugoslavenskoj politici prema procesu zapadnoeuropske integracije do 1980. godine i potpisivanja Sporazuma o suradnji sa EEZ-om.

Posebno će se sagledati i politika zapadnoeuropskih sila i Europske zajednice prema Jugoslaviji kao i razlozi uspostavljanja bliske trgovinske i ekonomske suradnje, ali suradnje i na ostalim područjima sa Beogradom.

Komentari