Doznajte tko je bio bolji u borbi protagonista i pisca oko knjige

Objavljeno: 13.02.2012. 13:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Književnik Marko Marciuš predstavit će svoju konceptualnu zbirku priča „Pročitaj me“ u petak, 17. veljače u 19 sati u Odjelu za mlade varaždinske gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“.

Predstavljanje knjige organiziraju Gradska knjižnica "Metel Ožegović" Varaždin, udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) i riječka književna udruga Katapult

U predstavljanju će, uz Marka Marciuša, književnika, sudjelovati i Mirela Fuš, voditeljica lektorskog tima udruge Katapult, a moderator će biti Nikola Leskovar, potpredsjednik udruge mladih V.U.K. Ulomke iz knjige čitat će učenici Medicinske škole Varaždin

Konceptualna zbirka priča Marka Marciuša je književni labirint. Priče povezuje lik Olaf Tryggvasson. U jednom trenutku svojeg postojanja Olaf postaje svjestan da je imaginarna osoba. Kako radnja prolazi, on susreće likove kao što su pakistanski pjesnik Ahmed Faiz, renesansni kazališni glumac i dramski pisac Angelo Beolko, francuski psiholog Émile Coué i druge znamenite osobe.

Družeći se s njima Olaf uči zakonitosti svijeta u kojem živi, a te zakonitosti su književni postupci. Savladavajući književnu teoriju Olaf dolazi na ideju da pobijedi pisca i zavlada knjigom, u ovom slučaju, svojim životom. Radnja kulminira gubljenjem granice između stvarnosti i fikcije kada ni Olaf ni pisac više ne znaju tko je zapravo pisac, a tko lik.

Komentari