„Dvije Alme – dvije dramatične sudbine“

Dramatično predavanje o dvjema fatalnim ženama održano u ludbreškom Batthyanyju

Objavljeno: 28.04.2016. 10:49

Zadnja izmjena: 28.04.2016. 11:25

Foto: Miroslav Vađunec

U utorak, 26. travnja, u Svečanoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu u 19 sati održalo se glazbeno predavanje „Dvije Alme – dvije dramatične sudbine“. Voditeljica programa Marijana Pintar u jednosatnom je predavanju uspjela ispričati dramatične priče dviju Almi.

Predavanju u organizaciji Austrijskoga kulturnog foruma, koji svojim programom „Kalliope Austria – žene u kulturi, znanosti i umjetnosti“ cijelu ovu godinu posvećuje ženama, nazočili su mnogi zaljubljenici u glazbu, obožavatelji Alma i zainteresirani uzvanici.

„Kao muzikologinja, temu sam povezala s glazbom i pronašla sam te dvije značajne žene koje povezuju imena i njihove dramatične glazbene i životne sudbine. Pritom je manje poznatoj Almi, Almi Rose, ove godine 110. godišnjica rođenja. To je bio nekakav povod da se spoje priče“, rekla je Pintar.

Alma Rose rođena je početkom 20. stoljeća, a kao mlada djevojka završila je u logoru Auschwitz u kojem je, svjesna da je tako neće ubiti, vodila orkestar koji su sačinjavale glazbenice logora. Dramatičan život Alme Mahler obilježile su smrti, prevare i bolesti.

Ples i glazba

Predavanje su plesom upotpunile Marija Bitunjac i Iva Šolčić, a koreografkinja je Desanka Virant.

Predavanje „Dvije Alme – dvije dramatične sudbine“ održava se diljem Hrvatske, a već je održano u Koprivnici, Karlovcu, Zaboku, Lepoglavi i mnogim drugim gradovima.

U rujnu ove godine na redu je nova tema posvećena ženama – „Tri soprana – tri kraljice opernih kuća“. Pritom Pintar misli na Zinku Kunc, Leonie Rysanek i Srebrenku Jurinac, kojima se ove godine obilježavaju godišnjice rođenja ili smrti.

Komentari