​Izvedbom Purcellove opere "Vilinska kraljica" završila ovogodišnja Aestas musica

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 26.08.2013. 18:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Varaždin je i ove godine bio domaćin Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica, koja se od 1999. godine kontinuirano održava u hrvatskoj kontinentalnoj baroknoj prijestolnici.

Ove je godine Škola okupila za sada rekordan broj polaznika, njih šezdesetak -učenika i studenata glazbe i plesa, mladih profesionalaca, glazbenih i plesnih pedagoga i amatera-zaljubljenika u baroknu glazbu i ples - iz Poljske, Malte, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije, Nizozemske, Srbije, Austrije i Hrvatske.

Pod umjetničkim vodstvom austrijskog umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, koji od prošle godine obavlja tu funkciju, u Školi  je podučavalo još sedmero profesora iz Hrvatske, Austrije i Velike Britanije, članova udruge "Aestas musica", koji su zajedno s varaždinskom Glazbenom školom, Koncertnim uredom Varaždin, Hrvatskim narodnim kazalištem, Varaždinskim baroknim večerima i gradskom Turističkom zajednicom preuzeli organizaciju ovogodišnje Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica.

- Mislim da je osnovna razlika između Aestas musica i ostalih sličnih ljetnih škola i tečajeva u tome da mi na kraju postavljamo baroknu operu, što iziskuje puno rada i truda, jer polaznici različitog stupnja glazbenog obrazovanja imaju samo deset dana kako bi je pripremili i uvježbalii. Istovremeno, to je i odlična prilika za polaznike Škole da pokažu što su naučili. Pogodnosti koje polaznici Aestas musica imaju u Varaždinu ogromne su - od toga što nastavu možemo održavati u Glazbenoj školi, do toga da završnu operu imamo u Kazalištu, a tu je i čitav niz mogućih javnih nastupa - naglasio je Andreas Helm, ravnatelj Aestas musica.  

Među sudionicima ovogodišnje škole bili su učenici varaždinske Glazbene škole, za koje je prema riječima v. d. ravnatelja Davora Matačića, ovo bila idealna prilika za usvajanje novih znanja i vještina u izvođenju barokne glazbe i plesa od vrhunskih europskih predavača barokne glazbe. A prije same završne produkcije i izvedbe opere "Vilinska kraljica" engleskog baroknog skladatelja Henrya Purcella, sa zborom, solistima i baroknim plesačima u Gledalištu varaždinskog HNK-a, polaznici i profesori Škole sudjelovali su tradicionalno na misi u varaždinskoj katedrali, upriličili nekoliko koncerata u Glazbenoj školi i uspješno se predstavili na Špancirfestu, gdje su na Franjevačkom trgu izveli prigodan program sastavljen od arija iz Purcellove opere s kojom su oduševili publiku u kazalištu.

Ove su se godine posvetili i proučavanju stvaralaštva varaždinskog baroknog skladatelja Jana Krstitelja Vanhala, čija se 200. obljetnica smrti obilježava u 2013. godini. Djelić njegova bogatog stvaralaštva bit će izveden i na koncertu 30. rujna na Varaždinskim baroknim večerima kada će u koncertnoj dvorani Glazbene škole nastupiti Barokni ansambl Aestas Musica, a o Vanhalovom životu i djelu govorit se i na međunarodnom znanstvenom skupu kojeg s 43.Varaždinskim baroknim večerima organizira Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Varaždin. Vanhalova se djela kontinuirano izvode na Varaždinskim baroknim večerima, kao doprinos proučavanju i predstavljanju djela skladatelja iz varaždinskog skladateljskog kruga, a čuvaju se u Uršulinskom samostanu.

Tako postavljena Aestas musica, važna je kulturno- obrazovna manifestacija ne samo za Varaždin, već i Hrvatsku, pa organizatori najavljuju da će se i u godinama koje slijede raditi na razvoju Škole, uspješne i zahvaljujući kontinuiranoj potpori Grada Varaždina i Ministarstva Kulture Republike Hrvatske.

Komentari