komorni orkestar

eTV - U nedjelju praizvedba Bobićeve simfonije posvećene Varaždinu, razgovarali smo sa skladateljem

Objavljeno: 02.12.2021. 09:53

Zadnja izmjena: 02.12.2021. 13:38

Foto: Dino Možek

Ove se nedjelje, 5. prosinca, u 19:30 sati, povodom Dana grada Varaždina u Hrvatskom narodnom kazalištu po prvi puta izvodi "Karakteristična varaždinska simfonija" varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

Inače, "Karakteristična varaždinska simfonija" četvrta je po redu simfonija u opusu Davora Bobića, a posvetio ju je Varaždinskom komornom orkestru koji će djelo i izvoditi uz vodstvo dirigenta Ivana Huta. Kako je najavio skladatelj, u ovoj će simfoniji "svaki Varaždinac sigurno pronaći nešto za sebe".

Djelo ima četiri stavka - prvi je nazvan "Čarobna škrinjica" te je skladatelj njime želio asocirati na pokojnog verglaša Srećka Dragišića, prepoznatljivog lica Varaždina. Drugi stavak je "Nostalgija" za danima koji su iza nas, dok je treći stavak "Menuet" koji će biti iznenađenje za publiku.

 
 

- Treći stavak će biti posebno zanimljiv jer će se na kraju čak i publika uključiti u njegovo izvođenje. Nakon njega slijedi veliko finale koji rezimira moj studij u dalekoj Ukrajini, u Sovjetskom savezu te sam nastojao povezati ukrajinsko-ruske elemente s varaždinskom glazbenom tradicijom - rekao je Bobić.

Ovo je prva simfonija koja u sebi nosi naziv "varaždinska" u cjelokupnoj povijesti grada Varaždina, a Varaždinski komorni orkestar će se za izvedbu proširiti u simfonijski orkestar, a kako je najavio skladatelj, još jedna od posebnosti skladbe je što će se uključiti i harfa.

Komentari