etv studio

eTV - Lupino i Zack Dust otkrili tko je iz Rolling Stonesa u Varaždinu guštao u domaćem piceku

Svoju slavonsku turneju Lupino je započeo izložbom u Vukovaru, a sa Zackom Dustom tješnje surađuje nakon velike i vrlo uspješne izložbe u Gliptoteci. Osim prijateljstva koje traje već više od desetljeća, ovu dvojicu umjetnika veže i činjenica da su obojica karijere gradili u SAD-u... 
Objavljeno: 08.07.2022. 15:41

Zadnja izmjena: 08.07.2022. 15:51

Danas oko tri sata ujutro Lupino i Zack Dust vratili su se iz Županje, odnosno iz Slavonije gdje Lupino trenutno održava izložbenu turneju, a glazbenik ga na njoj prati. 

Svoju slavonsku turneju Lupino je započeo izložbom u Vukovaru, a sa Zackom Dustom tješnje surađuje nakon velike i vrlo uspješne izložbe u Gliptoteci. Osim prijateljstva koje traje već više od desetljeća, ovu dvojicu umjetnika veže i činjenica da su obojica karijere gradili u SAD-u.  

Za Zacka Dusta Lupino je pojam energije, a Lupino je s druge strane uvjeren kako su Zackova glazba i njegova umjetnost vrlo kompatibilne. Sve je to rock 'n' roll, kaže. Dijele i zajedničke anegdote iz vremena kada je još bila živa Lupinova majka, kod koje su znali prenoćiti njihovi zajednički američki prijatelji. 

- Dok je mama bila još tu s nama, puno ljudi koji poznaju Lupina i obitelj zna tko je najbolje kuhao u gradu i gdje su se najbolje provodili. Možda ne bi bilo loše ni zapisati sve te događaje. Tako je i Bernard (Fowler, američki glazbenik koji je dugo surađivao s Rolling Stonesima, op. a.) gore u kuhinjici jeo pohanog "piceka" kao da mu je zadnji. Rekao je za njega "chicken with a bone" - rekao je Dust.

'Hrvatska je premala'

Lupino se trenutno najviše izlaže po Europi, a Zack Dust sprema treći po redu album na kojem će ponovno surađivati sa svjetskim glazbenim imenima. U Hrvatskoj karijeru nije ni započinjao, jer je svjestan da ovdje za glazbu kojom se bavi nema dovoljno prostora. 

- Apsolutno shvaćam situaciju koja se meni ovdje dešavala ranije i tu ima i moje krivice. Ja nisam ni dalje gurao, nisam niti išao na neku scenu. Znate da se mora ići u Zagreb i svašta se mora prolaziti da bi se čovjek vrtio na radiju ili televiziji. Nisam imao volje čim sam okusio dio tog svijeta već i sa bendom prije moje solo karijere. Pišem na engleskom jeziku, ja to vidim kao prednost jer svi pričaju taj jezik. Ljepše je dok imaš širi krug publike. Volio sam slušati tu glazbu i bilo mi je prirodno pisati na engleskom jeziku. Na kraju krajeva i dnevnik pišem na engleskom jeziku. Ovo tržište je malo - dodao je Dust.

'Freedom Dancers'

I Amerika se, kaže Lupino, promijenila, no Hrvatska se ne mijenja nego stagnira. Previše se svi bave jedni drugima umjesto da su posvećeni radu. Uz izložbe koje su pred njim, čeka ga i projekt velike skulpture u Novom Marofu. 

- To je još u planu, samo dok se dobiju sve dozvole. To će biti jedna od "Freedom Dancers". To su dvije skulpture kao salivene jedna u drugoj. Već imam sve, nabavljen je materijal, samo čekamo da počnemo "švasati" - rekao je Lupino.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Lupino i Zack Dust pogledajte ovdje:

 

Komentari