raspodjela u kulturi

eTV - Kerekeš: Županija i Grad moraju prepoznati tko 'piša krv', a tko dobiva što ne bi trebao

Pozitivnoj reakciji tijela lokalne samouprave Kerekeši se nadaju i s obzirom na izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu, budući da je riječ o multifunkcionalnoj dvorani kakva gradu nedostaje, te činjenici da su prvi kulturnjaci koji su se upustili u takav pothvat...
Objavljeno: 26.10.2022. 12:25

Zadnja izmjena: 26.10.2022. 12:25

Najnoviji film Ljubomira Kerekša "Marginalci" ponovno je dobio državnu odbijenicu što se tiče financiranja, iako je prošli "Ufuraj se i pukni" bio peti najgledaniji film u Hrvatskoj.

Stvari u preraspodjeli javnog novca za kulturnu nisu sasvim pravedne ni kada je riječ o lokalnim izvorima financiranja, smatra Ljubomir Kerekeš.

- Tako, samo jedna moja dobronamjerna sugestija svim rukovodećim ljudima Županije i Grada, da se malo konkretnije razmisli o tome tko je zavrijedio više, a tko ni ono što dobiva. Neki ljudi pišaju krv poput Jana i mene, ne bi li nešto napravili i po pitanju te ambasadorske kulturne varijante, pa tako onda po tom pitanju očekujemo i više razumijevanja da se takva pozitiva i energija s naše strane bolje nagradi.

'Vidi se napredak u HNK'

Ono gdje ima pozitivnih pomaka je varaždinsko kazalište, istaknuo je danas Jan Kerekeš.

- Mislim da su promjene zapravo jako dobre i definitivno podržavam sve što radi nova indentantica gospođa Bulić. Mislim da se promjene vide, kao i sve ono što smo incirali još kad sam bio u Kulturnom vijeću, a to je vidljivost kazališta. Mislim da svi koji prate varaždinsko kazalište vide napredak. Podržavam svaku takvu dobru promjenu.

'Ministarstvo već godinu i pol kasni'

Pozitivnoj reakciji tijela lokalne samouprave Kerekeši se nadaju i s obzirom na izgradnju Kulturnog centra u Varaždinu, budući da je riječ o multifunkcionalnoj dvorani kakva gradu nedostaje, te činjenici da su prvi kulturnjaci koji su se upustili u takav pothvat.

- Čekamo natječaj Ministarstva kulture, barem u sljedećih deset godina obzirom da kasne već godinu i šest mjeseci. Iz dana u dan se potvrđuje koliko Varaždinu treba jedna velika multifunkcionalna dvorana s 400 mjesta. Napravljena je investicijska studija, građevinska dozvola je dobivena i čekamo raspivanje natječaja koji nam jedini može donijeti realizaciju Kulturnog centra. Nadamo se podršci Grada Varaždina, Ministarstva i Županije, jer sami se ne možemo upustiti u izgradnju kulturne građevine kao što nije ni nitko drugi u Hrvatskoj dosad.

Kerekeši već pripremaju i novi tjedan smijeha, nadajući se bi ih ovaj svojim dolaskom konačno mogla počastiti i ministrica kulture.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali redatelj i scenarist Marginalaca Ljubomir Kerekeš te glumac i producent filma Jan Kerekeš pogledajte ovdje: 

 

Komentari