50 godina stvaranja

eTV: Pedeset godina likovnog svijeta Živka Toplaka - zbog izložbe "Trag života" prepuna palača Sermage

Objavljeno: 19.10.2016. 20:01

Zadnja izmjena: 19.10.2016. 20:38

Srijeda u Muzeju u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora otvarila je izložbu Živka Toplaka koja je dio autorova projekta "Trag umjetnika", a kojim se obilježava 70. godišnjica njegova života i 50. godišnjica umjetničkog stvaralaštva.

U vrijeme otvaranja izložbe, Galerija je bila prepuna, a sve kako bi se odalo proznanje autoru koji ovim projektom predstavlja vlastiti umjetnički put koji je oblikovan raznim eksperimentima, umjetničkim istraživanjem, utjecajem okoline u kojoj stvara i pronalskom vlastitog stvaralačkog izraza.

Kroz različite izložbene forme i medije, prikazan je cjelokupni razvojni put umjetnika te presjek njegovog umjetničkog djelovanja u proteklih 50 godina profesionalnog likovnog stvaralaštva.

Na otvorenju izložbe govorio je i granonačelnik Habuš, koji se našalio oko Toplakova 70-og rođendana.

 

- Radi se o jednom ozbiljnom projektu. To su radovi nastali od kraja 60-ih pa do danas. Bavim se time gotovo cijeli život. Bitno je da sam doživio ovaj dan, radi Varaždinaca, ali i da ja sam sebe vidim sa tim promjenama u stvaralačkom smislu - izjavio je Toplak.

Živko Toplak rođen je u Varaždinu 1946. godine. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković ‒ Pik s otoka Raba, koji kao likovni pedagog radi na I. osnovnoj školi 60 ‒tih godina .U tijeku likovnog puta Živka Toplaka, Pik prati i u osobnom kontaktu sugerira i motivira autora. Toplak je član najstarijeg likovnog društva u Hrvatskoj koje okuplja neprofesionalne stvaroce “Likovne udruge Varaždin (LUV) od 1975. godine,a u članstvo “Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) primljen je 1984. godine.

 

Komentari