današnja emisija

eTV - Početak kraja RezervArta na Dravi? 'Ister kaže da nismo društveno korisni'

"Počeo je početak kraja. Prije godinu i pol sam došao u Varaždin napraviti jednu kreativnu industriju koja ima oko 15 članova te smo samoodrživi. Kako vrijeme ide, svim stvarima kad tad dođe kraj", rekao je Vudrag između ostalog...
Objavljeno: 04.07.2022. 12:47

Zadnja izmjena: 04.07.2022. 15:11

Danas su u eTV studiju gostovali Nikola Vudrag i Davor Bobić, no osim novosti iz njihovih karijera, Vudrag je ekskluzivno otkrio informaciju kako će Rezervart preseliti u Istru. 

Vudrag zbog takve odluke proziva direktora Varkoma Brunu Istera

- Počeo je početak kraja. Prije godinu i pol sam došao u Varaždin napraviti jednu kreativnu industriju koja ima oko 15 članova te smo samoodrživi. Kako vrijeme ide, svim stvarima kad tad dođe kraj. Tako je i sa strane Varkoma i novih vlasti, a direktor Varkoma nam je rekao da mi nismo od društvene koristi. Sada je ta zgrada lijepo uređena za Čistoću koja će se preseliti u tu zgradu, a mi se dalje moramo snalaziti. Vjerojatno ćemo cijeli pogon preseliti u Istru, u Varaždinu nismo našli ništa što bi nam odgovaralo, čak ni Varteks. To nam daje nove mogućnosti.

'Ne koristimo položaj'

Vudrag također kaže kako najam plaćaju pola milijuna kuna, zbog čega on i ostali umjetnici u RezervArtu moraju raditi kao tvrtka umjesto da, kako je rekao, "čutaju okolo i čekaju inspiraciju". Dodaje i kako prvo Grad Varaždin treba osmisliti infrastrukturu kako bi umjetnici ostali u gradu ili se vratili.

- Varaždin je potencijalno jako dobro geostrateško mjesto u ovom djelu Europe za velike projekte gdje ima puno mladih koji se moraju malo baciti u žrvanj s umjetnošću i shvatiti da moraju zarađivati od toga. Žao mi je vidjeti potencijal koji propada u Hrvatskoj gdje bi se takva velika ozbiljna industrija mogla upregnuti. Cijeli Pariz živi od malih "Eiffelića" ("skulpturica") i hrpe umjetnika. Kada bismo u Hrvatskoj uspjeli pokrenuti, stavilo bi drugačiju sliku Hrvatske na mapu, a da nas ne vežu samo za more i ljetovanje.

'Potencijal je jako velik'

Da u kreativnim industrijama, a ne samo u STEMU-u, postoje potencijali smatra i Davor Bobić. 

- Varaždin ima potencijal biti centar kreativne industrije. Kada smo bili u Švedskoj na seminarima i edukacijama, oni čak četiri posto bruto doprinosa države daju kreativnoj industriji. Tu je potencijal ogroman i mislim da u nekakvim smjernicama za budući razvoj Varaždin ne trebamo gledati samo IT tehnologiju i slično, mislim da je kreativni potencijal današnjim umjetnika jako velik i bez problema mladi mogu konkurirati ne samo na europskom, već i na svjetskom tržištu. Imam čast raditi s mladim ljudima, oni će nas naslijediti, kultura mora imati slijed.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Davor Bobić i Nikola Vudrag pogledajte ovdje: 

 

Komentari