nacrtani jezik

eTV/FOTO: OTVORENA IZLOŽBA Iva Šarić svojim je "mišungom" napravila pravi "štimung" - evo kako je bilo!

Objavljeno: 25.11.2016. 18:45

Zadnja izmjena: 25.11.2016. 19:25

Foto: Sonja Ognjenović

Izložba "Mišung za štimung", mlade varaždinske umjetnice i praunuke Julija Merlića, otvorena je danas u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Starog grada. Iva je tako izložila zanimljiv koncept nacrtanih germanizama i dijalektizama, odnosno ilustracije istih koje često koristimo u kajkavskom  dijalektu, a koje je odlučila prikazati kroz grafičku tehniku pečata.

Tehnika pečata sadrži fleksibilnu gumu, a čiju veličinu Iva prilagodi u ruci. Nakon toga je utiskuje u grafičku boju te se na papiru prema šabloni stvori sam piktogram.

 

Tako je Iva nabrojala neke germanizme i dijalektizme, a svakako preporučamo da posjetite izložbu te ostatak pogledate i sami .

Ideja joj je pala na pamet 2014., dok se vozila na biciklu prema svojima, a urodila je plodom od 80-ak ilustriranih pojmova, tematski podijeljenih na nekoliko cjelina.

Iva je  diplomirala 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za skupni projekt "Zima na otoku", Vis 2008, Nagrade Kabineta grafike HAZU na 5. hrvatskom trijenalu grafike 2009. te 1. nagrade na Međunarodnoj izložbi "19. Minijature". Radi kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi. Izlagala je na 30ak skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte na fotografijama:

 

 

Komentari