Noć muzeja

Evo kako će muzeji širom naše županije obilježiti ovogodišnju Noć muzeja

Objavljeno: 26.01.2024. 08:35

Zadnja izmjena: 26.01.2024. 09:17

Foto: Arhiva

Noć muzeja danas će po 19. put obilježiti muzeji u našoj županiji, a organiziraju je Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Što su sve pripremili, pročitajte u nastavku. 

  • Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin nudi oko 1100 izložaka koji svjedoče o društvenom, gospodarskom i kulturnom životu i povijesti Varaždina te posebno izložene zbirke povijesnih predmeta, a jedna soba posvećena je uglednom slavistu Vatroslavu Jagiću, rođenom Varaždincu. Program počinje u 18 sati.

  • Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

Glavno događanje bit će otvaranje izložbe kojom se predstavlja dosadašnji rad Muzeja: izložbe, radionice i predavanja koja je do sada posjetilo preko 20 tisuća građana. Program počinje u 17 sati.

  • Muzej planinarstva u Ivancu

Od 19 sati očekuje vas otvorenje izložbe 'Letters' Roberta Gečeka, razgled skulptura Darija Horbeca i Željka Ilića, fotografija Zorana Stanka, zabavna potraga za slovima za najmlađe, tradicionalno druženje uz planinarsku vatru HPD-a 'Ivančica' te kušanje domaćih specijaliteta Društva 'Maska'.

  • Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec

U programu koji počinje u 18 sati i traje do ponoći bit će predstavljena povijest Ivanca iz doba Domovinskog rata. Uz stručno predavanje educiranih predavača, domaćini će biti i učenice koje pohađaju centar izvrsnosti Varaždin, a članovi Ivanečkog kluba kolekcionara predstavit će se s eksponatima vezanim uz 80-e i 90-e godine prošloga stoljeća.

  • Muzej grada Ludbrega

Muzej grada Ludbrega i Centar za kulturu i informiranje 'Dragutin Novak' pridružuju se ovogodišnjoj Noći muzeja s programom pod nazivom NOĆ OTVORENIH VRATA koji će trajati od 18 do 21 sat. Posjetitelji će imati priliku besplatno razgledati Arheološki park Iovia i okušati se u rimskim društvenim igrama na ploči, s naglaskom na igru mlin.

  • TKIC – Dom Kulture u Lepoglavi

Na izložbi će biti prikazane kreacije studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba s detaljima lepoglavske čipke, metalne haljine s aplikacijama lepoglavske čipke i tijare izrađene od metaliziranog konca autorice Snježane Varović te barokna bluza od čipke i svečana haljina Borisa Pavlina kao i replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Izložba je otvorena od18 sati do ponoći.

  • Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Posjetiteljima će biti predstavljen sedreni povijesni plato s fortifikacijskim zidom s zanimljivim povijesnim i arheološkim podacima vezanima uz kapelicu sv. Duha s početkom u 19 sati.

  • Dvor Trakošćan

Program počinje u 18 sati otvorenjem izložbe slikara Viktora Šipeka, a nakon toga slijedi solistički koncert studenta trube Music Art Education i studenata trube Umjetničke Akademije iz Graza. U 20 sati održat će se audiovizualni performans 'Suđenice', a nakon toga i koncert komorne glazbe studenata trube Music Art Education i Umjetničke Akademije iz Graza te sopranistice Emili Špac. Uz to, program će biti popraćen humanitarnom akcijom 'Zalog nade' u organizaciji Rotary cluba Trakošćan.

  • Župna crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći

Od 17 do 18 sati održat će se predavanje Vlaste Zajec iz Instituta za povijest umjetnosti o umjetničkom sadržaju i povijesti crkve sv. Martina biskupa.

  • Etno kuća i virtualna zagorska hiža u Gornjoj Voći

Od 18 do 20 sati možete pogledati predstavljanje virtualnog sadržaja zagorske hiže od strane mladih članova KUD-a Voća, dječje radionice starih voćanskih igara, kazivanje i čitanje narodnih priča voćanskog kraja i okolice, a Članovi KUD-a Voća izvodit će i uprizorenje starih običaja i radionice vezane uz temu starih običaja.

Komentari