izložba u hnk varaždin

FOTO Danas je u prisustvu mnogih uzvanika i dogradonačelnice u varaždinskom HNK otvoreno 5. bijenale kazališnog plakata

Objavljeno: 10.11.2017. 19:25

Zadnja izmjena: 10.11.2017. 19:25

Danas je u varaždinskom HNK otvoreno 5. bijenale kazališnih plakata, a bijenale se  udomaćio upravo u Varaždinu u krilu Kazališta. Izložba reprezentira kazališni plakat na području regije jugozapadnog Balkana, a na svečanosti otvorenja bila je i dogradonačelnica Sandra Malenica.

Okupljajući brojne umjetnike, bijenale doprinosi kulturnoj suradnji zemalja odakle su izlagatelji i kazališta kao snažne inspiracije za umjetnike, a osobitost ove izložbe je da se na njoj predstavljaju i autori plakata i kazališta za čije predstave su plakati rađeni.

Kada je riječ o plakatu, kazališnom, koncertnom, izložbenom i filmskom, može se govoriti ne samo o mediju komunikacije nego i o umjetnosti u kojoj su kreacija i komunikacija jednako važne. Plakat se kao umjetnička forma pojavio otprilike prije 150 godina u ostvarenjima Julesa Chéreta i Henri de Toulouse-Lautreca, a otada je ovaj umjetnički medij prošao kroz brojne promjene reflektirajući društvene i likovne mijene vremena u kojem je nastajao, a tako je i danas.

Kako je bilo na otvorenju ove doista zanimljive izložbe, tko je sve bio i kakvih neobičnih plakata ima, pogledajte u našoj fotogaleriji.


 

Komentari