rijedak talent

Filip Nušak održao prvi solistički koncert na klaviru: "Glazba me rasterećuje i umiruje"

Objavljeno: 10.05.2016. 20:16

Zadnja izmjena: 11.05.2016. 08:41

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

U Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, Filip Nušak je održao svoj prvi solistički koncert na klaviru. Iako je tek 5. razred osnovne glazbene škole, izveo je šest skladbi velikih umjetnika. Tako su se mogli čuti Bach, Haydn, Liszt, Chopin, Rameau i Mendelssohn.

Klavir je počeo učiti u dobi od 7 godina u klasi profesorice Lee Šantek u Glazbenoj školi u Varaždinu. Od samih početaka, Filip je pokazao velik talent te redovito nastupa u brojnim produkcijama i koncertima Škole kao solist i u komornim sastavima.

“Čuo sam svog ujaka kako svira, često sam ga slušao i onda sam se odlučio da bi svirao klavir i išao u glazbenu školu. Glazba me rastereti od ostalih stvari i umirujuća je. Ipak, nisam još dobro razmislio o tome hoću li u budućnosti biti pijanist” – otkrio nam je Filip.

Talent je potreban, ali ne i dovoljan za uspjeh

Filip je tijekom godina svirao s Varaždinskim komornim orkestrom te s gudačkim orkestrom Glazbene škole u Varaždinu te je bio na mnogo natjecanja i osvojio više od petnaest nagrada. Za ovaj koncert spremao se godinu dana.

Profesorica Lea Šantek nam je priznala kako je rijetka pojava da tako mala djeca drže solistički koncert te da je Filip definitivno jedan od onih učenika koji se ističe.

Ravnatelj Glazbene škole Varaždin, Davor Matačić, opisao je Filipa kao jednog od onih učenika koji vole glazbu te koji su predani za ono za što su se opredijelili. Objasnio nam je da je svrha osnovne glazbene škole omogućiti učenicima savladavanje instrumenta i da na neki način aktivno sudjeluju u kreiranju svog umjetničkog izraza, jer talent se ne može razviti bez osobnog angažmana i kontinuiranog rada.

Gost na koncertu bio je Julijan Martinčević, učenik završnog razreda srednje Glazbene škole u Varaždinu u klasi profesora Predraga Šanteka.

Komentari