"Filumena Marturano" u varaždinskom kazalištu 26. rujna

Objavljeno: 22.09.2014. 07:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: HNK Varaždin/GODAR

Jedna od najpoznatijih dramskih komedija Eduarda De Filippa „Filumena Marturano“ na repertoaru je Velike scene Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u petak, 26. rujna u 19,30 sati.

Redatelj i scenograf komedije u tri čina Samo M. Strelec, a uz Jagodu Kralj Novak i Stojana Matavulja, nastupaju Ivica Pucar, Mitja Smiljanić, Ozren Opačić, Beti Lučić, Darko Plovanić, Anica Kovačević, Slavica Jukić i Otokar Levaj.

Naslovnom ulogom Filomene dramska prvakinja Jagoda Kralj Novak obilježila je 40 godina svoje umjetničke karijere u varaždinskom Kazalištu.

Filumena Marturano, praizvedena u Napulju 1946. godine, jedna je od najpoznatijih dramskih komedija Eduarda De Filippa, velikana talijanskog teatra 20. stoljeća, koji ju je napisao u izvornom obliku za svoju sestru Titinu.

Lik Filumene, u kazalištu i na filmu, interpretirale su mnoge velike glumice, Pupella Maggio, Valeria Moriconi, Sofia Loren, Mariangela Melato, Joan Plowright.

Osim samog De Filippa, „Filumenu“ su režirali Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Massimo Ranieri, Laurence Olivier i drugi. U komadu, koji sjedinjuje značajke komedije, drame i melodrame, De Filippo maestralno tretira svoju omiljenu temu, krizu građanske, patrijarhalne, obitelji. Glasovit je, dojmljiv, i već gotovo poslovičan Filumenin lik, a posebice se ističu njezini ispovjedni monolozi.

Ulaznice za „Filomenu Marturano“ mogu se rezervirati na blagajni Kazališta radnim danom od 10 do 12 i od 18 do 19,30 sati.

Komentari