FOTO: 3. Dan hajdine uz kučansko-zbelavske popijevke i koščičjak

galerija-images/dan hajdine 2014

Objavljeno: 11.09.2014. 09:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ruža Levatić/Udruga Hajdina

U organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ u subotu 6.rujna 2014. godine u Zbelavi  je održana, već tradicionalna, treća po redu manifestacija Dana hajdine na kojoj se nastoje stare vještine uzgoja i prerade heljde  očuvati od zaborava, ali i pokazati  javnosti  cjelokupna tradicijska kultura Kučana i Zbelave.  

Na ovogodišnjoj manifestaciji  mogli su se  vidjeti  i čuti  raznovrsni sadržaji.  Dan  hajdine  započeo je „Kavom s kašarima“ u vatrogasnom domu u Donjem Kučanu,  a nastavljen je mimohodom do Zbelave. Na Zbelavi je upriličen blagoslov polja hajdine, te prizori žetve hajdine.

Na priredbi je prvi puta javno izvedena kučansko-zbelavska popijevka iz prve polovine dvadesetog stoljeća pod nazivom „Sprevojaj me mila“, koju je zapamtila i pjevala 80godišnja kazivačica Julijana Selec, iz Gornjeg Kučana, a koja ju je sačuvala u sjećanju  prema pjevanju svojih rođakinja koje su živjele u Zbelavi u doba njezinog djetinjstva.

Udruga  se ponosi prezentiranjem javnosti  ove autentične   popijevke. Prema zapisu iz knjige dr. Vinka Žganca  izvedena je i pjesma „Išla je djevojka“. Izvođačica je bila članica Studentskog KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, Anita Huđek. Na priredbi su nastupili i autentični govornici  iz okolice Bednje, Ivanca  te Kučana i Zbelave čitanjem istog teksta na tri različita dijalekta kajkavskoga jezika – rekla je Ruža Levatić, predsjednica Udruge „Hajdina“.

Učenici VII. osnovne škole Varaždin učili su tradicijske vještine kučansko-zbelavskih kašara iz prošlih  stoljeća u „Maloj kašarskoj školi“, ali i kako prepoznati  vrijednosti heljde kao biljke budućnosti.  

Neke od tih vještina su vezivanje požnjevenih  snopova,  stepanje zrnja s biljke na starinskoj spravi tzv. bikecu, mlaćenje, pahanje i drugo. Svakako je najzanimljivija aktivnost za učenike bio rad na starinskoj napravi stopi, koje je rekonstruktor  član Udruge „Hajdina“ gospodin Josip Rusman. Rad na ovoj napravi zahtijeva osobitu spretnost nogu pomoću koje se podizala poluga na spravi tzv. pikec te udarala po zrnju hajdine da se zrno odvoji od ljuske. Ipak, nekada mukotrpan posao kučanskih kašara, učenici su u smijehu i s veseljem brzo naučili za što su im uručene diplome – istaknula je Levatić.

Svi posjetitelji Dana hajdine mogli su uživati i u izložbi jela od hajdine na kojoj je posebno mjesto zauzeo kučanski koščičjak odnedavna zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Nositelj zaštite je Udruga „Hajdina“ koja kroz ovakve i druge manifestacije nastoji  ovo tradicijsko i autohtono jelo promovirati i sačuvati od zaborava.
U tradicijskim aktivnostima uz nastup KUD-a Salinovec i KUD-a Bednja te KUD-a Hrvatske željeznice uz prisustvo brojnih posjetitelja Kučanci i Zbelavci obilježili su svoj dan.

Posebnu zahvalnost za potporu u organizaciji dugujemo Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Turističkoj zajednici Grada Varaždina, Vindiji d.o.o, Vijeću mjesnog odbora Zbelava,  OPG-u Pocedulić iz Gornjeg Kučana, OPG-u Magić iz Leštakovca, tvrtki „Floa“ d.o.o –evidencija radnih sati te mnogim drugim tvrtkama i pojedincima koji  su pomogli ostvarenju ove manifestacije kojom Udruga nastoji prezentirati svoj rad – rekla je predsjednica Udruge gospođa Ruža Levatić.

{gallery}dan hajdine 2014{/gallery}

Komentari