Musikverein

Foto -Učenici Glazbene škole u sklopu 'Youth Orchestra Alpe Adria' nastupio u Grazu

Objavljeno: 26.06.2024. 12:00

Zadnja izmjena: 26.06.2024. 12:00

U sklopu projekta Youth Orchestra Alpe Adria čiji nositelj je Konzervatorij "Johann-Joseph-Fux" iz Graza učenici Glazbene škole iz Varaždina održali su zajedno sa svojim kolegama iz Nice, Brunica, Ljubljane, Kopra i Sombathelya koncert u Musikvereinu u Grazu.

Projekt je nastao na inicijativu Konzervatorija Johan Josef Fuchs iz Graza, koji je u okviru KA2 Erasmus+ i uz potporu Musikvereina Graz, okupio mlade talente iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske i Mađarske u simfonijski orkestar koji su pod dirigentskom palicom maestra Juliana Rachlina izveli 1. Simfoniju Gustava Mahlera, poznatiju kao Titan simfonija.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Glasbena šola Koper, Glazbena škola Szombathely, Istituto per L’Educazione Musicale in Lingua Tedesca e Ladina iz Brunecka, The Conservatoire Pierre Cochereau à rayonnement régional de Nice i Glazbena škola u Varaždinu dobili su priliku sudjelovati u ovom projektu mobilnosti kojim se promiče međunarodna suradnja glazbenih institucija. 

'Iznimna čast'

Koncertu su nazočili i župan Anđelko Stričak, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji NJ.E. Danijel Glunčić, dr. Nikolaus Hermann, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić te mnogi drugi.

- Julijan Rachlin jedan je od najvećih violinista na svijetu i imati priliku ne samo nastupati, nego i nekoliko dana raditi na probama sa njime iznimna je čast za svakog od glazbenika, a posebice za učenike naše škole - rekao je Matačić.

'Veliki planovi za školu'

Župan Anđelko Stričak izrazio je oduševljenje koncertom čestitavši učenicima, ali i cijeloj Glazbenoj školi na sudjelovanju u ovome vrijednom i zanimljivom projektu.

- Svi smo ponosni na rad i uspjehe naše Glazbene škole u Varaždinu, za koju inače imamo velike planove. Pokrenuli smo jedan veliki projekt u sklopu kojeg planiramo dograditi i obnoviti zgradu u kojoj škola djeluje, a djeluje u jednoj od najljepših povijesnih palača u Varaždinu. Realizacijom projekta  dobili bismo uvjete za proširenje djelatnosti, ali i izuzetno  važan prostor za pokretanje novih programa visokoškolskog obrazovanja - rekao je Stričak.

Komentari